Biznis i ekonomijaPreporučeno

‘De-dolarizacija’: udio dolara u ruskim rezervama u dvije godine pao s 46 na 22 posto

Rusija je u posljednjem desetljeću učetverostručila nacionalne zlatne rezerve u nastojanju da smanji ovisnost o američkom dolaru, apetit je posebno porastao prošle i nastavlja rasti početkom ove godine. Podaci Središnje banke Ruske Federacije pokazuju da su rezerve samo u veljači porasle za milijun unci.

>>>Dolar gubi udio u deviznim rezervama, SAD ‘nepristojno intervenira’ u europske poslove: Putin

Potražnja je u 2018. godini prvi put premašila opskrbu iz domaćih rudnika, zbog čega pojedini analitičari očekuju preusmjeravanje prema uvozu, piše Bloomberg.

“Ako se dosegne granica za domaću kupovinu, ja mislim da će središnja banka početi uvoziti zlato,” rekao je Oleg Kouzmin, glavni ekonomist Renaissance Capitala u Moskvi i bivši savjetnik u Odboru za monetarnu politiku središnje banke. “Uz geopolitičke rizike, vjerojatno je da će središnja banka nastaviti povećavati omjer zlata u rezervama”.

Dugoročna strategija

Središnja banka je potražnjom značajno utjecala na snagu i cijenu zlata od 2016. godine.

>>>Igor Sečin: neosporna je realnost da SAD koristi energiju kao političko oružje na masivnoj razini

“Da nije bilo Ruske središnje banke, prošla godina bi za cijenu zlata bila najgora u desetljeću, oni su pomogli staviti pod pod cijenu”, komentirao je broker zlatom Adrian Ash iz BullionVaulta za Bloomberg. “Ipak, ruska kupovina je sada dobro znana i trebala bi se znatno povećati da bi imala materijalni utjecaj na (ovogodišnju) cijenu zlata”, dodaje.

Ključna statistika o ruskoj “zlatnoj groznici”:

Prema podacima World Gold Councila središnja banka je u 2018. godini kupila 274 tone u zlatnim polugama čija je vrijednost veća od 11 milijardi dolara.

Ruska središnja banka ima udio od 40 posto u ukupnoj godišnjoj kupovini zlata svih centralnih banaka i odgovorna je za šest posto svjetske potražnje.

Zlato sada ima udio od 19 posto u ruskim deviznim rezervama, što je najveća razina od 2000. godine.

Udio dolara u rezervama je s 46 posto u 2017. pao na 22 posto.

Rusija je u siječnju prestigla Kinu i postala peti najveći suveren svijeta po posjedu zlata.

Rusija nije izolirana u porivu da se otrgne američkoj “valutnoj hegemoniji”, francuski predsjednik Emmanuel Macron je krajem prošle godinu u intervjuu za CNN također rekao da su europske korporacije i entiteti odveć ovisni o američkoj moneti, što smatra “pitanjem suverenosti”.

>>>Ruska ‘obrambena banka’ PSB kupila veliku količinu zlata

“Ja mislim da za stabilnost svjetskog poretka trebate snažnu valutu poput dolara, ali i neke alternative. Euro mora biti jedna od tih alternativa, što znači da mi moramo pospješiti naše financijske strukture i financiranje naših igrača na razini eurozone,” rekao je.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima