PolitikaPreporučeno

Izvanredno stanje u Santiagu

Čileanski predsjednik je u rano subotnje jutro proglasio izvanredno stanje u glavnom gradu Santiagu gdje vlada totalni kaos nakon pobune protiv povećanja cijena javnog prijevoza, javljaju agencije.

Izvješća navode da je pobuna “mladeži u crnim kapuljačama” izazvala palež u središtu grada od šest milijuna ljudi, razbijene su postaje podzemne željeznice, zapaljene autobusne stanice i najmanje jedan autobus, opljačkane su trgovine.

>>>Policijski sat u Santiagu

Predsjednik Sebastian Pinera naciji se obratio u subotu ujutro proglasivši izvanrednost stanje dok su gradom odjekivale sirene, a policija i vatrogasci krenuli u sanaciju “urbane bojišnice”.

Predsjednik je s pozicije desnog centra rekao da će iskoristiti poseban zakon o sigurnosti kako bi procesuirao “kriminalce” odgovorne za štetu, istovremeno izražavajući razumijevanje za građane koje je pogodilo poskupljenje.

“U narednim danima naša će vlada pozvati na dijalog … kako bi ublažila patnju onih pogođenih porastom cijena,” rekao je Pinera na TV-u.

Čile je jedna od najbogatijih latinoameričkih nacija, ali je također i prvak u nejednakosti. Reuters piše da frustracije zbog visokih troškova života u Santiagu postaju šire političko pitanje i donosi pozive za opsežnim reformama tržišta rada, poreza i mirovinskog sustava.

Prosvjedi su zaiskrili 6. listopada nakon što je vlada citirala visoke troškove energije i slabost čileanskog pezoa pa povećala cijene prijevoza u metrou, pojedine karte su poskupjele do 1.17 dolara.

Vlasti su kontrolu nad pobunom, predvođenom srednjoškolcima i studentima, izgubile u petak poslijepodne. Do navečer je zatvoreno 136 postaja metroa koje povezuju više od 140 kilometara pruga.

Sustav podzemne željeznice će ostati zatvoren kroz vikend, dok službenici procjenjuju i saniraju “ozbiljna uništenja”.

Ministrica prometa je u petak ujutro, nakon sastanka sa šefom metroa i kolegom iz ministarstva unutarnjih poslova, rekla da vlada neće povući odluku. Ona je navela da državni proračun subvencionira polovicu troškova metroa koji je jedan od najmodernijih u Latinskoj Americi. “Ovo nije diskusija koja je trebala narasti do razine nasilja kakvo smo vidjeli,” rekla je ususret najvećem nasilju zabilježenom od početka prosvjeda.

Enel Chile, podružnica talijanskog komunalnog poduzeća Enel, javlja da su vandali zapalili korporativno sjedište u središtu grada. Snimke lokalne televizije su uhvatile plamen kako se penje zgradom dok su vatrogasci pokušavali pristupiti lokaciju kroz gnjevnu gomilu. Kompanija je na Twitteru objavila da je zgrada evakuirana navrijeme.