Biznis i ekonomijaPreporučeno

Jasna znamen široke i produljene recesije u Njemačkoj

Izvršno vijeće njemačke središnje banke; Joachim Wuermeling, Johannes Beermann, Claudia Buch, Joachim Nagel, Sabine Mauderer, Burkhard Balz; Foto: Bundesbank

Njemačka središnja banka, Bundesbank, u ponedjeljak je u redovitom mjesečnom izvještaju navela da znakovi recesije u najsnažnijem europskom gospodarstvu postaju evidentnima.

Središnjica je kao izravni pokretač negativnih trendova citirala njemački i europski odgovor na rusku invaziju Ukrajine, odnosno odmjeravanje s Rusijom na tržištu energenta koje je rezultiralo povijesnim inflatornim pritiscima širom Unije.

>>>Inflacija u Njemačkoj galopira prema dvoznamenkastim postotcima, zaziva stezanje

Uvjetovanje opskrbe ruskim plinom vodi propinjanju cijena i nesigurnosti njemačkih građana i biznisa.

Znakovlje

Bundesbank drži da će zalihe plina za zimu “vjerojatno” biti dovoljne za izbjegavanja redukcija u opskrbi, no gospodarski će output izgledno i “donekle” posrnuti već u trećem četveromjesečnu, prije “uočljive” kontrakcije u sljedeće dva kvartala.

>>>‘Recesijsko ozračje’, zatajenje njemačkog gospodarstva | Q2 2022.

Velika većina ekonomista, s recentnim izuzetkom američke administracije, tehničku recesiju definira kroz dva uzastopna tromjesečja pada gospodarskih aktivnosti.

>>>ArcelorMittal gasi visoku peć, zaustavlja proizvodnju čelika u ‘nekonkurentnoj’ Njemačkoj

“Sve je više znakova recesije njemačkog gospodarstva u smislu jasnog, opsežnog i dugotrajnijeg pada gospodarskog outputa,” navodi se.

Dubina propadanja uvjetovana temperamentom “Bake zime”

Banka važe da se njezin najcrnji scenarij, oslikan u lipnju, o padu bruto domaćeg proizvoda za 3.2% u 2023. godini neće materijalizirati, ali su izgledi još uvijek “krajnje nesigurni”.

Izvješće očekuje nastavak propinjanja inflacije u dolazećim mjesecima uslijed kolovoskog okončanja raskošnih fiskalnih potpora i mjera.

>>>Webom tutnja provokativni propagandi spot Gazproma: Zima će biti velika | VIDEO

Harmonizirani indeks bi čak mogao zrcaliti situaciju u Hrvatskoj i ući u dvoznamenkasti teritorij.

“Neizvjesnost” će osobito uvjetovati zimske (ne)prilike, ukoliko se zima pokaže “velika”, Europa će se, čak i najboljem scenariju, “smrznuti poput vučjeg repa u bajci”.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima