Biznis i ekonomijaPreporučeno

Inflacija u kolovozu zasjela na povijesnom tronu – 12,3%

Inflacija potrošačkih cijena u kolovozu 2022./DZS

Državni zavod za statistiku (DZS) u petak je izvijestio o nastavku povijesnih inflatornih pritisaka na potrošačke cijene koje su u kolovozu porasle za 0.1% na mjesečnoj i za 12,3% na godišnjoj razini.

Riječ je o četvrtom uzastopnom mjesecu obaranja povijesnih rekorda, nakon 12,1% u lipnju i 10,8% u svibnju i 12,3% u srpnju.

>>>ECB trznuo uzde, inflaciju pretpostavio recesiji | monetarna politika

Na godišnjoj razini, najveći porast potrošačkih cijena u prosjeku je ostvaren u skupinama Hrana i bezalkoholna pića, za 19,2%, Restorani i hoteli, za 17,6%, Pokućstvo, oprema za kuću i redovito održavanje kućanstva, za 15,3%, Prijevoz, za 14,1%, Stanovanje, voda, električna energija, plin i ostala goriva, za 10,5%, Rekreacija i kultura, za 9,4%, Razna dobra i usluge, za 8,1%, te Odjeća i obuća, za 6,4%.

DZS

Najveći doprinos stopi porasta godišnjeg indeksa ostvaren je u skupinama Hrana i bezalkoholna pića (+4,98 postotnih bodova), Prijevoz (+2,08 postotnih bodova), Stanovanje, voda, električna energija, plin i ostala goriva (+1,77 postotnih bodova), Restorani i hoteli (+0,88 postotnih bodova), Pokućstvo, oprema za kuću i redovito održavanje kućanstva (+0,87 postotnih bodova), Rekreacija i kultura te Razna dobra i usluge (+0,50 postotnih bodova po svakoj skupini) te Odjeća i obuća (+0,37 postotnih bodova).

>>>Pogledajte vizualizaciju divljanja cijena energije u Europi

Promatrano prema posebnim skupinama, najveći porast cijena u prosjeku na godišnjoj razini ostvaren je u skupini Prerađeni prehrambeni proizvodi, za 17,8% (doprinos porastu od +4,02 postotna boda).

Na mjesečnoj razini najviše su u prosjeku porasle cijene u skupinama Hrana i bezalkoholna pića te Pokućstvo, oprema za kuću i redovito održavanje kućanstva, po svakoj skupini za 1,7% (doprinos porastu od +0,44 postotna boda u skupini Hrana i bezalkoholna pića te +0,10 postotnih bodova u skupini Pokućstvo, oprema za kuću i redovito održavanje kućanstva), Alkoholna pića i duhan, za 1,1% (+0,06 postotnih bodova), Restorani i hoteli, za 1,0% (+0,05 postotnih bodova), Razna dobra i usluge, za 0,8% (+0,05 postotnih bodova), Stanovanje, voda, električna energija, plin i ostala goriva te Komunikacija, po svakoj skupini za 0,7% (Stanovanje, voda, električna energija, plin i ostala goriva +0,12 postotnih bodova te Komunikacija +0,04 postotna boda) te Zdravlje, za 0,6% (+0,02 postotna boda).

>>>U kolovozu nastavljena serija rušilačkih rekorda inflacije u europodručju

Porast cijena ublažio je pad cijena u skupini Prijevoz, za 4,1% (-0,60 postotnih bodova, snižene cijene goriva za osobna prijevozna sredstva) te u skupini Odjeća i obuća, za 3,0% (-0,18 postotnih bodova).

Harmonizirani indeks potrošačkih cijena

Cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju, mjerene harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena, u kolovozu 2022. u odnosu na srpanj 2022. u prosjeku su više za 0,1%. U odnosu na kolovoz 2021., tj. na godišnjoj razini, u prosjeku su više za 12,6%, dok su u godišnjem prosjeku više za 7,9%.

Komentar RBA

“S posljednjim podacima za kolovoz evidentno je da se trenutno nalazimo na vrhuncu inflacije, no godišnje stope će ostati izražene i u narednim mjesecima. Određeno blago smirivanje moglo bi se zabilježiti tek prema kraju godine. Potonje će uglavnom biti posljedica učinka baznog razdoblja i, u manjoj mjeri, usporavanja gospodarske aktivnosti. Prema našim očekivanjima, prosječna stopa inflacije u ovoj godini će premašiti stopu od 10% godišnje,” napisali su u komentaru analitičari RBA čija je procjena da će mjere vlade za zaštitu kućanstava i gospodarstva od rasta cijena, uključujući ograničavanje i kontrolu cijena energenata i pojedinih temeljnih prehrambenih proizvoda ublažiti inflatorne pritiske.

>>>Schnabel komentirala postojanost inflatornih pritisaka, izglede recesije

“Svejedno, dvoznamenkaste godišnje stope rasta ostat će prisutne u prvom dijelu iduće godine s laganim trendom opadanja, pri čemu će taj trend biti vidljiviji u drugoj polovici 2023. godine,” zaključuju Raiffeisen istraživanja.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Comments (2)

  1. […] Harmonizirani indeks bi čak mogao zrcaliti situaciju u Hrvatskoj i ući u dvoznamenkasti teritorij. […]

  2. […] Svi aktualni pokazatelji sugeriraju da će se pritisak na potrošačke cijene nastaviti i s krajem godine zakoračiti u dvoznamenkasti teritorij u kojem se zatekla Hrvatska. […]

Comments are closed.