Biznis i ekonomijaPreporučeno

Njemačka trpi najveći rast proizvodnih cijena u povijesti

Proizvodne cijene (PPI) u Njemačkoj u kolovozu su ponovno oborile rekorde i zabilježile najveću mjesečnu i godišnju stopu rasta u povijesti prikupljanja podataka signalizirajući nastavak inflatornih pritisaka širom gospodarstva.

>>>Moral njemačkih potrošača najniži u povijesti praćenja | GfK

Savezni statistički ured, Destatis, u utorak je izvijestio da su proizvodne cijene u kolovozu bile 45.8% veće nego u istom mjesecu lani. U poredbi sa srpnjem 2022., cijene su porasle za 7.9%.

Destatis

Obje su vrijednosti odletjele daleko iznad očekivanja analitičara u anketama Reutersa koji su prognozirali rast za 37.1% na godišnjoj i 1.6% na mjesečnoj razini.

>>>U Njemačkoj najslabiji rast plaća od početka prikupljanja podataka | Destatis

Proizvodne cijene rekorde obaraju već mjesecima, u srpnju su na godišnjoj razini rasle za 37.2% a u lipnju za 32.7%.

Danak za Ukrajinu

Glavni pokretač trenda ostale su cijene energije koje su u kolovozu bile 139% veće nego u istom mjesece lani i za 20.4% veće u poredbi sa srpnjem.

>>>Europski proizvođači energije suočeni s principom Robina Hooda

U neposrednom komentaru poleta ekonomist LBBW-a, Jens-Oliver Niklasch, ističe da se inflatorni pritisci, potaknuti odmjeravanjem Europske unije i Rusije u kontekstu rata u Ukrajini, šire preko čitavog energetskog sektora i prelijevaju u potrošačke košarice.

>>>Rusija zaključila predigru, embargo na plin do ‘kolektivnog’ podizanja zapadnjačkih sankcija

Rusija je europskim kupcima u posljednjim mjesecima postupno ali postojano stegnula isporuku prirodnog plina, dok je vodstvo Europske unije za kraj godine najavilo i embargo na rusku naftu, što prema sudu pojedinih analitičara vodi teškom samoranjavanju bez realnih posljedica po Kremlj i njegovu vojnu kampanju.

>>>Europske žrtve i sankcije rezultirale rekordnim profitom, izvanrednom dividendom Gazproma

Niklasch ukazuje da je strategija Njemačku suočila i s povijesnim rastom cijena električne energije koje su u kolovozu bile 174.9% veće nego u istom mjesecu lani, struja je s mjeseca na mjesec poskupjela za 26.4%.

Proizvodne cijene u kolovozu su snažno, za 14%, porasle i ako se iz računice izbace cijene energenata.

>>>ArcelorMittal gasi visoku peć, zaustavlja proizvodnju čelika u ‘nekonkurentnoj’ Njemačkoj

Osjetno su porasle (intermedijarne) cijene poluproizvoda koje su se propele za 17.5% na godišnjoj razini, ponajviše uvjetovane rastom cijena metala.

Galopiranje u dvoznamenkasti teritorij

Njemačka je u kolovozu zabilježila i najveću inflaciju potrošačkih cijena u gotovo pola stoljeća, oborivši ovogodišnji rekord postignut prije tri mjeseca.

Harmonizirani (HICP) indeks, prilagođen radi usporedbe s podacima o inflaciji u drugim članicama Europske unije, u kolovozu se propeo za 8.8% na godišnjoj razini, nakon neočekivanog skoka za 8.5% u srpnju.

Svi aktualni pokazatelji sugeriraju da će se pritisak na potrošačke cijene nastaviti i s krajem godine zakoračiti u dvoznamenkasti teritorij u kojem se zatekla Hrvatska.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima