PolitikaPreporučeno

Rusija zaključila predigru, embargo na plin do ‘kolektivnog’ podizanja zapadnjačkih sankcija

Rusija je u ponedjeljak zaključila poigravanje s opskrbom plina Europskoj uniji i prvi put izravno rekla da se isporuka neće nastaviti dok “kolektivni zapad” ne podigne sankcije nametnute u kontekstu invazije na Ukrajinu.

Glasnogovornik ruskog predsjednika, Dmitrij Peskov, za prekid je okrivio mjere Europske unije, Ujedinjenog Kraljevstva i Kanade.

>>>Nakon jednotjedne stanke ruski manevri katapultirali cijene plina

“Problemi s pumpanjem plina proizlaze iz sankcija koje su zapadnjačke kompanije uvele protiv naše zemlje i nekolicine kompanija,” rekao je Peskov prema citatu Interfaxa. “Nema drugih razloga koji su mogli izazvati problem s pumpanjem.”

Financial Times procjenjuje da su komentari Peskova do sad najsnažniji zahtjev Kremlja za ukidanje sankcija u zamjenu za nastavak isporuke.

Njemačke i paneuropske vlasti u neposrednim reakcijama osporavaju ruska obrazloženja.

>>>Gubitak Unipera u prvom polugodištu 12.3 milijardi eura

“Važno se prisjeti da ne postoji samo jedan plinovod iz Rusije prema Europi,” rekao je u ponedjeljak glasnogovornik Europske komisije za energetska pitanja, Tim McPhie. “Ukoliko postoji tehnički problem koji priječi opskrbljivanje Sjevernim tokom 1, tada bi bilo mogućnosti, kad bi bilo volje, plin isporučiti kroz druge cjevovode. Mi ne vidimo da se tako nešto događa.”

Unatoč izjavi glasnogovornika, aktualni podaci potvrđuju da Rusija nastavlja opskrbu s plinom kroz najmanje jednu rutu u Ukrajini i kroz Južni tok s Turskom.

>>>‘Zima dolazi’: Putinova igra sjevernog toka sve intrigantnija, neizvjesnija

Ruski su dužnosnici u posljednjim tjednima, javno ili uz uvjet anonimnosti, otvoreno govorili da se ufaju kako će energetska kriza u Europi erodirati političku i građansku potporu Ukrajini.

>>>Rusija se kladi na scenarij koji je vodio padu Napoleona, Hitlera | analiza

“Očito, život će se pogoršati za ljude, biznise i kompanije u Europi,” ponovio je u ponedjeljak Peskov. “Naravno, obični ljudi u ovim zemljama imat će sve više i više pitanja za svoje lidere.”

Povratna paljba

Grabancijaš ponovno bilježi i korelaciju između izjava njemačkih dužnosnika i ruske povratne paljbe.

Podsjetimo, Kremlj je isporuku plina snažno stegnuo nakon što je njemački ministar gospodarstva Robert Habeck nediplomatskim i izazovnim riječima pozvao na embargo ruske nafte.

>>>Gorljivi Habeck promišlja o usudu: plin je od sada oskudna roba u Njemačkoj

Njegov šef, njemački kancelar Olaf Scholz, u subotu je također sugerirao slabost Moskve i pozvao na daljnji pritisak sankcijama, uzgred predstavljajući 65 milijardi eura vrijedan paket fiskalne pomoći koji bi trebao ublažiti inflatorne pritiske na građane i poduzetnike.

Na njegovu je izjavu u objavi na Telegramu reagirao bivši ruski predsjednik Dmitrij Medvjedev, čije su se riječi u dosadašnjem tijeku ratu pokazale najiskrenijima i najizravnijima u kontekstu planova i istinskih gledišta Moskve.

>>>Medvjedev: mi smo umjereni, Ukrajinu smo mogli sravniti sa zemljom

Njemačka se “ponaša poput neprijatelja Rusije,” napisao je Medvjedev na Telegramu citirajući podršku sankcijama i isporuke oružja Ukrajini. “Oni su objavili hibridni rat protiv Rusije. I sad se starac ponaša iznenađeno jer Nijemci imaju nekih malih poteškoća s plinom.”

>>>Medvjedev upozorio na nestanak Ukrajine, objavio novu kartu zapadne Rusije

Euro je u ponedjeljak na događaje u realnom vremenu reagirao novim slabljenjem i padom ispod pariteta s dolarom, odnosno na najniže razine u dva desetljeća. Europske su burze radni tjedan započele u crvenom (više).

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Comments (4)

  1. […] Rusija zaključila predigru, embargo na plin do ‘kolektivnog’ podizan… 05/09/2022 […]

  2. […] Rusija zaključila predigru, embargo na plin do ‘kolektivnog’ podizan… 05/09/2022 […]

  3. […] Lideri Europske unije ovog tjedna frenetično traže odgovor na posljednji udarac Kremlja, nakon što je Gazprom dostavu prirodnog plina kroz Sjeverni tok 1, glavnu arteriju za opskrbu Njemačke, zaustavio na neodređeno. […]

  4. […] koja je isporuku plina europskim kupcima stegnula u povratnoj sprezi sa stezanjem zapadnjačkih sankcija, također ne isključuju da “sabotiranje narušava europsku energentsku sigurnost“. […]

Comments are closed.