Biznis i ekonomija

Gubitak Unipera u prvom polugodištu 12.3 milijardi eura

Uniper/Logo

Njemačka komunalna tvrtka Uniper u prvom je polugodištu zbog smanjena opskrbe prirodnim plinom iz Rusije zabilježila neto gubitak od 12.3 milijardi eura.

>>>Gazprom upozorava na zimsko ključanje europskih cijena plina

“Uniper je mjesecima igrao krucijalnu ulogu u stabilizaciji njemačke opskrbe plinom – po cijenu milijardi u gubicima uvjetovanim oštrim padom isporuke plina iz Rusije,” rezimirao je glavni izvršni direktor Klaus-Dieter Maubach.

Poslovno izvješće otkriva i 2.7 milijardi eura težak danak odluci njemačkih vlasti da ne certificiraju Sjeverni tok 2 čija je aktivacija odgođena na neodređeno.

>>>Biden zavjetovao da će ruski napad na Ukrajinu okončati Sjeverni tok 2

Suočen s izazovima, Uniper je zatražio iskupljenje javnim novcem. Država je najavila preuzimanje 30-postotnog udjela vrijednog 15 milijardi eura i otvorila posebne, devet milijardi eura vrijedne kreditne linije kroz zajmodavca KfW čija je uloga komplementarna Hrvatskoj banci za obnovu i razvitak.

Uniper je već povukao pet milijardi dodijeljenog novca.

“Ovo će spriječiti lančanu reakciju koja bi izazvala puno više štete. Naš je glavni prioritet sada brza implementacija paketa za stabilizaciju,” najavio je Maubach koji očekuje da će iskupljenje biti potvrđeno najesen na izvanrednoj sjednici s dionicima iz vlade.

>>>Postignut je sporazum o epohalnom iskupljenju Unipera

Tvrtka je rekla da u aktualnim okolnostima ne može dati prognozu za 2022. godinu. Glavna direktorica financija, Tiina Tuomela, očekuje da će izlaz iz “zone gubitaka” potrajati do prvih mjeseci 2024. godine.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Grabancijaš/Reuters

Comments (1)

  1. […] >>>Gubitak Unipera u prvom polugodištu 12.3 milijardi eura […]

Comments are closed.