PolitikaPreporučeno

I Habijan posegnuo za zamjenom teza, korupcijskim spinom

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Damir Habijan (HDZ) upitao je u subotu predstavnike oporbe žele li formirati većinu u Saboru kako bi zaštitili nekoga iz svojih redova ili se obračunali s političkim neistomišljenicima.

Umjesto da Peđa Grbin (SDP), Sandra Benčić (Možemo!) i Božo Petrov (Most) priznaju poraz i pobjedu HDZ-a, oni sada očito odustaju od formiranja vlade ali žele formirati većinu u Saboru s ciljem da mijenjaju zakone ili poništavaju imenovanja, rekao je Habijan u Varaždinu.

Spin

Predstavnike oporbe koji najavljuju ukidanje ‘lexa AP’ i razrješenje Ivana Turudića s čelnog mjesta Državnog odvjetništva (DORH), Habijan je upitao žele li zaštititi nekoga iz svojih redova ili žele obračun s političkim neistomišljenicima.

“Poseban fokus prilikom izglasavanja tih zakona se odnosi na DORH i mislim da je legitimno pitanje postaviti navedenoj ekipi koji je razlog?”, upitao je ministar na konferenciji za novinare.

Habijan ističe da je Hrvatski sabor zakone, koje oporba osporava donio u proteklom sazivu na transparentan i legalan način.

Dodao je da se i tijekom kampanje čula retorika određenih članova oporbe koji su pozivali na uhićenja pojedinih političkih stranaka koji nisu njihovi istomišljenici.

“Umjesto da se bave prijedlozima nekih reformskih zakona, da predlažu kako na bolji i učinkovitiji način koristiti sredstva Europskih fondova, kako donijeti paket pomoći građanima ili gospodarstvu, njihov fokus je isključivo koliko vidimo samo DORH”, ocijenio je.

Oporba je odmah po prijedlogu imenovanja Ivana Turudića pozvala na izvanredne izbore uz argument da je riječ o podobnoj, pristranoj i stranačkoj osobi.

Turudić je u javnim nastupima prepoznao i priznao naklonost HDZ-u čiji predstavnici, uključujući predsjednika stranke Andreja Plenkovića, postojano ignoriraju činjenicu da je njihova stranka pravomoćno osuđena zbog korupcije i nude protuteze o kvarnoj oporbi.

Riječ je o strategiji poznatoj kao “politički spin“.

Hrvatski mediji, uključujući Grabancijaša, kroz godine su dokumentirali u pojedinim slučajevima tragikomičnu kvarnost više ili manje istaknutih članova HDZ-a (vidi povezane vijesti), u posljednjim godinama usko povezanu s pronevjerom i zlouporabom europskih fondova.

O pregovorima

Što se tiče formiranja saborske većine, Habijan je uvjeren da SDP i ostale oporbene stranke neće u tome uspjeti.

“Štoviše, uvjeren sam da će u kratkom roku HDZ sa svojim partnerima kao uvjerljiv pobjednik na ovim izborima formirati vladu i osigurati ono do čega je građanima najviše stalo, a to su sigurnost i stabilnost Republike Hrvatske”, rekao je Habijan.

Novinarima je potvrdio da idućeg tjedna nastavljaju pregovore s Domovinskim pokretom te odgovorio da postignuta prava manjina nisu upitna.

“Dobro znate da smo u protekle četiri godine puno napravili po pitanju elektrifikacije i vodnih projekata na područjima gdje žive pripadnici nacionalnih manjina, ali i druga prava pa i ustavni i drugi zakoni važni za manjine i s tom politikom ćemo apsolutno nastaviti”, rekao je.

Na dodatno pitanje što očekuje od dogovora s Domovinskim pokretom u kojem kažu da SDSS ne može biti dio vlasti, Habijan je rekao stabilnost i sigurnost.

“Građani su na izborima vrlo jasno rekli da žele nastavak ove konzistentne politike, politike koja osigurava stabilnost i osigurava da građani imaju vrlo jasne mjere koje su u ovom vremenu zaštitile standard od inflacionog pritiska, od energetskog udara i čitav niz drugih projekata koje smo kao Vlada vrlo jasno provodili i komunicirali”, rekao je ministar.

Ponovio je da u pregovorima dosad nije bilo riječi oko podjele ministarskih mjesta.

Grabancijaš/Hina

Korupcija HDZ-a

Comment here