PolitikaPreporučeno

Vidović Krišto argumentirala interpelaciju, iznijela kronologiju ‘abnormalne, brutalne korupcije’    

Karolina Vidović Krišto u utorak je u Saboru u ime predlagatelja Kluba zastupnika Domovinskog pokreta argumentirala zahtjev za interpelaciju o radu i propustima Vlade RH u projektu vjetroelektrane Krš-Pađene.

Zastupnica je uvodno konstatirala kako je Vlada odbijanjem rasprave o možebitnim protuzakonitostima u projektu “potvrdila žalosnu činjenicu koju cijela hrvatska javnost zna, a ona glasi: Karcinom korupcije se toliko proširio da je više nepodnošljiv.”

>>>Odbijanje interpelacije dokaz korupcije u hrvatskoj Vladi: Vidović Krišto

“Taj karcinom na hrvatskom tkivu jest vladajuća struktura sačinjena od HDZ-a i SDP-a i njihovih šegrta, a vjetropark Krš-Pađene je ogledni primjer korupcije započet 2013. godine od SDP-a i HNS-a, a nastavljen od Plenkovićevog HDZ-a i Pupovčevog SDSS-a,” rekla je Vidović Krišto.

“Investitorima je ključna pravna sigurnost”

Prema izlaganju zastupnice, vladajuće strukture “duboke države” ugrađuju u zakone ili podzakonske akte odredbe koje normalne investitore odbijaju, dok privilegiraju odabrane, “u pravilu one dubiozne i netransparentne.”

“Ključna je za investitore, kako bi ponudili što nižu cijenu, pravna sigurnost za dugoročno planiranje. Dame i gospodo, u ovome je ključ problema. U Hrvatskoj su zakoni i pravila nepouzdani, i tako su konstruirani da ta pravila uvijek netko mora arbitrarno potvrditi. To je ključni razlog zašto Hrvatsku izbjegavaju institucionalni, veliki investitori, koji posluju oprezno, ali čija su očekivanja za zaradom za svaku državu više nego poželjna. U Hrvatskoj, nažalost, mogu poslovati investitori koji znaju funkcionirati u polu-legalnom stanju, ili, narodski rečeno, loviti u mutnom. A Krš-Pađene jest ogledni primjerak tog stanja,” ocijenila je Vidović Krišto.

Kronologija “brutalne korupcije”

Zastupnica je potom iznijela kronologiju, kako je rekla, “abnormalne, brutalne korupcije.”

“Na staru godinu 2013., državna agencija HERA izdaje rješenja, a HROTE potpisuje ugovor za Krš-Pađene, no u vladinom obrazloženju odbijanja ove interpelacije nedvojbeno je konstatirano da na dan potpisa ugovora s HROTE-om nije postojala građevinska dozvola, te s time niti je HERA smjela izdati rješenje o statusu povlaštenog proizvođača, niti je HROTE smio potpisati ugovor o otkupu električne energije. Nadalje, prema pravilima koja su još 2007. utvrđena, a ta pravila su bila dobro zamišljena, investitor je bio dužan priložiti bankovno jamstvo kojim hrvatska država dobiva sigurnost da će taj projekt biti i izgrađen. S obzirom da je riječ o visokom iznosu, u ovom slučaju iznad 10 milijuna eura, tvrtka C.E.M.P. nije bila u stanju dati to jamstvo. I što se događa? Vlada najprije mijenja pravila i produljuje rok za dostavu jamstva, da bi nakon toga u potpunosti ukinula obvezu o dostavi bankovnog jamstva. Ovdje Vlada mijenja pravila i zakon zbog jednog pojedinca, a sve na štetu Hrvata i hrvatske države, te bez sustezanja krši vlastite zakone, dok istovremeno projekti iz segmenta vjetroenergije, koji zadovoljavaju uvjete, nisu imali mogućnost konzumirati zakonsko pravo i sklopiti ugovor s HROTE-om. To je dokaz zašto u Hrvatskoj nema stranih investicija i zdravih poduzetničkih inicijativa,” rekla je Vidović Krišto.

Zastupnica je potom propitivala kako je moguće da se na staru godinu daje poticajna cijena od 71 lipu, s time da je 78 lipa koje se spominju u obrazloženju interpelacije, današnja cijena koja je nastala zbog prilagodbe na godišnju stopu inflacije.

>>>Afera vjetropark: uhićeni šef uprave Hrvatskih šuma Jakupčić, Josipa Rimac i drugi

“Odgovorni dužnosnici koji su potpisali te odluke dan prije stupanja na snagu povoljnije cijene, ne htijući čekati jedan dan, nisu nepismeni i itekako znaju računati. A i Hrvatska je tada već bila članica Europske unije, pa su kroz različita izvješća znali da se poticajne cijene u cijeloj Europi masovno smanjuju. Ako netko radi tako očigledne propuste, onda je ili poslovno neuračunljiv, ili je primio mito. A gdje je tu DORH i gdje je tu policija?” pitala je.

”Ugovor je nastao na kriminalan način stoga mora biti raskinut”

“Ovaj ugovor, s obzirom na to da je nastao na kriminalan način, mora biti raskinut, jer kao što znamo, svaka pravna radnja koja nastane na temelju kriminalnog čina, nevažeća je. Svi u ovom nizu, od nadležnog ministra HNS-ovog Vrdoljaka, ministra HDZ-ovog Ćorića, ministra HDZ-ovog Marića, te šefova HERE, HROTE-a i HBOR-a, do predsjednika Vlade Plenkovića moraju pred zakonom odgovarati,” nastavila je Vidović Krišto za koju je vladino obrazloženje o odbijanju interpelacije “doslovno potpisano priznanje Vlade o kriminalu u ovom projektu, a time i poruka hrvatskim građanima da oni, kao politička elita u Hrvatskoj, mogu raditi što hoće.”

>>>DP: 14-godišnji danak za Krš-Pađene 2 milijarde i 200 milijuna kuna, pokrećemo interpelaciju | VIDEO

“No, tu ću ih podsjetiti na onu narodnu – možeš raditi što hoćeš, ali ne ćeš dokle hoćeš,” poručila je. “Hrvatska ima potencijal i može biti uspješna – ali samo pod jednim uvjetom: Vladavina prava koja će suzbiti divljačku korupciju,” dodala je.

Zastupnica nadalje smatra apsurdnim da Vlada odbija interpelaciju, točnije, odbija dati svu dokumentaciju u ovom slučaju, jer, “ako nema što skrivati, zašto onda odbija”. Uputila je stoga apel kolegama zastupnicima “u ovom visokom domu da, bez obzira na stranačku i ideološku pripadnost, podrže interpelaciju i da se ovaj slučaj do kraja rasvijetli.”

>>>Poziv na opoziv Ćorića ujedinio oporbeni politički spektar | VIDEO

“Hrvatskim Ustavom u članku 1 definirano je da narod ostvaruje vlast putem svojih predstavnika, a saborski zastupnici jesu predstavnici naroda. Vlada je samo izvršitelj, te je dužna Saboru polagati račune i transparentno djelovati. Kolegice i kolege, ovo je prilika za uzdići se iznad uskostranačkih pogleda i odlučno reći dosta korupciji, te početi vraćati vjerodostojnost hrvatskih državnih institucija. Prihvaćanje ove interpelacije je političko-civilizacijski imperativ,” rekla je.

Grabancijaš/Domovinski pokret

Comments (2)

  1. […] Vidović Krišto argumentirala interpelaciju, iznijela kronologiju ‘abnormal… 10/11/2020 […]

  2. […] >>>Vidović Krišto argumentirala interpelaciju, iznijela kronologiju ‘abnormalne, brutal… […]

Comments are closed.