PolitikaPreporučeno

Afera vjetropark: uhićeni šef uprave Hrvatskih šuma Jakupčić, Josipa Rimac i drugi

Hina i N1 u petak neovisno javljaju o uhićenjima biznismena i državnih dužnosnika osumnjičenih za korupciju.

Do 11 sati su potvrđena uhićenja predsjednika uprave Hrvatskih šuma Krunoslava Jakupčića osumnjičenog za zloporabu položaja i ovlasti i državne tajnice u Ministarstvu uprave, bivše kninske gradonačelnice Josipe Rimac.

Potvrđeno je i uhićenje Ivana Melvana, voditelja uprave Hrvatskih šuma u Splitu.

Glasnogovornica MUP-a Marina Mandić u priopćenju je potvrdila djelovanje Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (PNUSKOK) na području Zagreba, Splita, Knina i Gračaca.

Neslužbene informacije sugeriraju da kulminacija “višemjesečnog kriminalističkog istraživanja” obuhvaća desetak osoba osumnjičenih za različita koruptivna nedjela.

Odvjetnik Željko Gulišija potvrdio je za Hinu da se Josipa Rimac nalazi u PNUSKOK-u, a pretpostavlja da je uhićena s obzirom da je od tamo zatražila njegovu pravnu zaštitu.

“Rekla mi je da se nalazi na PNUSKOK-u i da želi da je zastupam. Čim se nalazi tamo, u najmanju ruku je privedena, to je minimum, a ja pretpostavljam da je uhićena,” rekao je Gulišija za Hinu.

Vjetropark Krš-Pađene

N1 piše da je uhićenje Rimac povezano s gradnjom vjetroelektrana kod Knina koja se planirala u doba kada je Rimac bila na čelu Knina. Isti izvor neslužbeno doznaje da su uhićeni i HDZ-ova načelnica Gračaca, Nataša Turbić, zagrebački poduzetnik Josip Ravlić te šibenski poduzetnik Ante Sladić.

Policija je još u četvrtak ušla u prostorije tvrtke C.E.M.P u Donjem Stupniku, a u tijeku je pretres, doznaje Hina od neimenovanog izvora iz te kompanije.

C.E.M.P je podružnica grupacije Lager iz Posušja čija je temljna djelatnost “zastupanje, distribucija i prodaja građevinskih strojeva”. Tvrtka je u vlasništvu Milenka Bašića, prema pisanju Tportala jednog od najmoćnijih poslovnih ljudi u BiH i jednog od investitora u vjetroelektranu Krš-Pađene za koju je kao gradonačelnica Knina lobirala uhićena Josipa Rimac. Odvjetnik Krunoslava Jakupčića, Vladimir Terešak, za Hinu je potvrdio da je uhićenje njegova branjenika također povezano s projektom vjetroparka.

”Jakupčićevo uhićenje je povezano s istragom oko vjetroelektrana. Konkretne detalje ću znati nakon ispitivanja osumnjičenika u Uskoku koje je predviđeno za petak poslijepodne. Jedino znam da su Hrvatske šume po nekom drugom odvjetniku tužile jednu tvrtku za smetanje posjeda”, rekao je Terešak za Hinu.   

Tportal piše da je projekt vrijedan gotovo 2 milijarde kuna, te da se među investitorima i zajmodavcima nalazi i HBOR koji je tvrtki C.E.M.P tijekom prošle godine odobrio kredit u iznosu od 590 milijuna kuna (80 milijuna eura).

Europska komisija je posljednjem paketu odluka o povredama EU direktiva i prava navela da Hrvatska sustavno krši Direktivu o staništima pri odobravanju vjetroelektrana uz obalu.

Reakcija Živog zida

“Predizborno” uhićenje Krunoslava Jakupčića je ispred sjedišta Hrvatskih šuma u Zagrebu komentirao Ivan Vilibor Siničić ispred Živog zid.

“Jutros je napokon, nekoliko godina prekasno (…) uhićen gospodin Krunoslav Jakupčić, predsjednik Uprave Hrvatskih šuma. Uhićenja moraju ići dalje, po našoj slobodnoj procjeni i istraživanju, barem pola svih uprava Hrvatskih šuma dobrovoljno treba ići u zatvor,” komentirao je Vilibor Sinčić iznoseći podatak da je zbog korupcije u posljednjih 15 godina ogoljeno područje pod šumama veličine Varaždinske županije i počinjena šteta od milijardu kuna.

Izjavu za medije je na istoj lokaciji dao član uprave Hrvatskih šuma Igor Fazekaš.

“Očekujemo da institucije odrade svoj posao u skladu s propisima i možemo poručiti građanima i djelatnicima Hrvatskih šuma da nesmetano radimo. Ovo nam je napravilo korporativnu štetu, ali to definitivno neće utjecati na naše poslovanje”, rekao je Fazekaš prema citatu Hine.

Tomašević: HDZ je feudalna stranka koja prisvaja naše prirodne resurse

Politička platforma Možemo! na uhićenja je reagirala priopćenjem u kojem ocjenjuje da su ona “tek drvo u šumi korupcije”.

“Jasno je kao dan da su ovo predizborna uhićenja, iz čega ispada da su češće izbori – bilo bi i više uhićenih korumpiranih političara. Predizborna uhićenja postoje i u drugim državama, ali je zanimljivo da u Hrvatskoj u predizborno vrijeme HDZ mora hapsiti političare i dužnosnike iz vlastite stranke. Najnoviji slučaj je samo drvo u šumi korupcije upravljanja prirodnim resursima u Hrvatskoj koju je uspostavio HDZ kao feudalna stranka koja dijeli naše zajedničke prirodne resurse kao leno svojim vazalima, a zauzvrat traži lojalnost. Platforma Možemo! će kao zeleno-lijeva opcija za 21. stoljeće iskorijeniti takvu korupciju te uvesti demokratsko i održivo upravljanje zajedničkim prirodnim resursima – šumama, vodama, tlom, prostorom – kako bi od njih cijelo društvo imalo dugoročnu korist,” izjavio je ispred platforme Tomislav Tomašević.

Članak će se osvježavati s pristizanjem novih informacija.