PolitikaPreporučeno

SDP utemeljio Queer forum, Grbin pozvao na refokusiranje ‘antikorupcijske koalicije’

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin izjavio je u subotu da, umjesto o razlikama između oporbenih stranaka, želi govoriti o temama koje ih povezuju, poput promjene izbornog zakona, ukidanja ‘lexa AP’, razrješenja Ivana Turudića, a spomenuo je i Mostov prijedlog univerzalnog dječjeg doplatka.

“Zadnjih nekoliko dana sam puno slušao o tom što netko neće. Ja to želim promijeniti, želim govoriti o tome što hoćemo i što možemo napravit i što je dobro za Hrvatsku”, rekao je Grbin u izjavi medijima nakon predstavljanja LGBTIQ+ kampanje europskih socijaldemokrata uoči izbora za Europski parlament.

Idemo govoriti o izbornom zakonu, o tome da taj zakon učinimo pravednijim tako da Hrvatski sabor što je moguće više održava sliku stvarne volje građana i građanki Hrvatske, rekao je predsjednik SDP-a

Zajedničke točke

Grbin naglašava da nikakvi dogovori nikada neće biti mogući ako su u prvom planu međusobne razlike, kako u obitelj ili među prijateljima, tako i u politici.

“Idemo vidjeti postoje li druge stvari oko kojih možemo razgovarati. Most je govorio o univerzalnom dječjem doplatku, zašto to ne bi stavili na stol ako se oko takvih stvari možemo naći”, izjavio je Grbin te ponovio da je Most podržao antikorupcijsku inicijativu

Kada je riječ o prioritetima, to su i dalje poništenje imenovanja Ivana Turudića za glavnog državnog odvjetnika, kao i izmjena Zakona o kaznenom postupku prema kojima se kažnjava neovlašteno otkivanje sadržaja iz dokaznih radnji.

“Premijer Plenković se predstavlja kao europejac, a donio je zakon koji je protivan temeljima Europske unije. Sloboda govora i medija temelj su i Hrvatske i EU”, rekao je.

Želimo da se čuje glas  LGBTIQ zajednice

Uoči europarlamentarnih izbora Queer forum SDP-a potpisao je pristupnicu Rainbow Roseu, LGBTIQ+ mreži koja djeluje u sklopu Stranke europskih socijalista (PES) te koja će u kampanji za europske izbore promovirati jednakopravnost svih osoba, bez obzira na seksualnu orijentaciju ili rodni identitet.

“Želimo da se glas LGBTIQ zajednice čuje prvo u SDP-u a onda kroz SDP i u Hrvatskoj. Ponosan sam što su naši drugovi iz Europe odlučili u Zagrebu pokrenuti ovu kampanju, jer to pokazuje da prepoznaju naše vrij i naše zalaganje za te vrijednosti”, istaknuo je Grbin.

Dajana Bakić i Karlo Vedak; Foto: Daniel Kasap/Hina

Osnivanjem Queer foruma, SDP želi ukazati na važnost borbe za sve obespravljene članova društva, rekao je voditelj forma Karlo Vedak, a osim LGBTIQ osoba, to su i radnici te migranti.

“Queer forum neće biti neko vijeće mudraca koje će govoriti u ime zajednice već će pružiti ruku toj zajednici kako bi artikulirala potrebe i zahtjeve LGBTIQ zajednice”, najavio je.

Borbu za ravnopravnost kroz europske institucije najavo je i kandidat SDP-a za Europski parlament Bojan Glavašević.

”Bili smo rame uz rame s LGBTIQ zajednicom i kada je bilo teško i kad smo postigli neke stvar. Želim vam obećati da na nas možete računati kao saveznike i saveznice koji će uvijek isporučit onaj maksimum koji možemo iz pozicije europskih zastupnika”, kazao je Glavašević.


Povezane vijesti

Comment here