Biznis i ekonomijaPreporučeno

Biden zavjetovao da će ruski napad na Ukrajinu okončati Sjeverni tok 2

Američki predsjednik Joe Biden u ponedjeljak je rekao da će potencijalna ruska invazija na Ukrajinu rezultirati krajem projekta Sjeverni tok 2 koji čeka uporabnu dozvolu dok Europljani trpe epohalni rast cijena energije.

>>>Europska energetska kriza izjeda proračune, slabi potrošnju i projekcije BDP-a

Biden je na tiskovnoj konferenciji s njemačkim kancelarom Olafom Scholzom, koji je u radnom posjetu Washingtonu, istovremeno izrazio svesrdnu podršku Njemačkoj čije su vlasti ususret pandemiji novi plinovod branile zdušno, kao garanciju opskrbe i povoljnih cijena.

Postojana, nadstranačka politika

S druge strane Sjedinjene Američke Države projekt pokušavaju zaustaviti od njegova začetka, često uz argument kako je to u najboljem interesu Europske unije i neovisno o administraciji.

>>>Amerika saveznicima nudi novu vrstu plina, ‘plin slobode’: ministarstvo

Demokrat Biden povijesni je protivnik toka, baš kao što je to bio i bivši američki predsjednik Donald Trump.

“Ako Rusija izvrši invaziju, što podrazumijeva ponovni prelazak tenkova ili postrojbi preko granica Ukrajine, tada više neće biti Sjevernog toka 2. Mi ćemo ga okončati,” rekao je Biden.

>>>Njemačka čvrsto odbacila američko narušavanje europske suverenosti, sankcije za Sjeverni tok 2

Upitan kako to točno namjerava izvršiti budući da je riječ o komercijalnom projektu pod kontrolom Njemačke, Biden je odgovori: “Obećavam vam, mi ćemo to moći napraviti.”

Ulog od 11 milijardi dolara

Scholz, koji trpi diplomatski i medijski pritisak zbog naizgled umjerenih i odmjerenih izjava o potencijalnom konfliktu tijekom jednodnevnog posjeta nije spominjao plinovod, ali je rekao da SAD i Njemačka imaju isti pristup Ukrajini, Rusiji i sankcijama.

>>>Američke sankcije zbog Sjevernog toka 2 ‘kršenje međunarodnog prava’: Njemačka

Njemačka je u posljednjim godinama opetovano odolijevala sve snažnijem pritisku Bijele kuće i pojedinih članica Europske unije da dokine 11 milijardi dolara vrijedan projekt čiji su glavni dionici ruski naftni teškaš Gazprom, njemački Uniper i BASF Wintershall Dea, britansko-nizozemski Shell, austrijski OMV i francuska energetska kompanija Engie.

Najava operacija pod lažnom zastavom

Rusija je prema posljednjim procjenama i izvješćima u blizini granica s Ukrajinom razmjestila oko 100,000 vojnika, što nije neuobičajeno. Na području su se u potonjim godinama odvijale velebne vojne vježbe zbog čega je nejasno zašto američki obavještajci u ovom trenutku inzistiraju da je riječ o pripremi neposredne invazije koja bi se mogla odigrati za nekoliko dana i tjedana.

>>>SAD traži alternativne dobavljače plina za EU u slučaju ruske invazije na Ukrajinu

Kremlj izričito odbacuje planiranje napada i tvrdi kako je gomilanje zapadnih snaga dokaz da je Rusija cilj, a ne pokretač, agresije.

>>>Rusija optužuje Zapad za potpirivanje napetosti, ‘histeriju’ | invazija na Ukrajinu

Američki mediji, uključujući CNN, citiraju obavještajne informacije da Rusija priprema operaciju pod lažnom zastavom koji bi poslužili kao povod za invaziju (više).

Kremlj poriče takav scenarij.

Puno povjerenje

Govoreći na engleskom jeziku, Scholz je novinarima rekao da će Rusija platiti veliku cijenu ako se odluči na prelazak granice.

“Mi ćemo biti ujedinjeni. Mi ćemo djelovati zajedno. I mi ćemo poduzeti sve nužne korake,” rekao je.

>>>Poziv na evakuaciju Amerikanaca iz Ukrajine – ‘teorija zavjere’ i 100.000 ruskih vojnika

Njemačka s ruskim plinom trenutačno zadovoljava oko polovice svojih potreba. Tamošnji su regulatori odgodili odobrenje za Sjeverni tok 2 do druge polovice godine, no vlasti odolijevaju pritiscima i pozivima na odustajanje od skupocjenog projekta čija bi aktivacija neposredno umanjila pritisak na cijene, uključujući u Hrvatskoj.

Biden i Scholz u izjavama su naglasili da protežiraju diplomatska rješenja.

Prvi je rekao da nema sumnje u pouzdanost Njemačke kao partnera i da Scholz uživa puno povjerenje Sjedinjenih Država. “Nema sumnje u partnerstvo Njemačke sa Sjedinjenim Državama. Nikakve,” rekao je.

“Kreativni pritisak”

Steven Sokol, predsjednik američkog Vijeća za Njemačku, u izjavi je naveo da Njemačka mora pojasniti svoju poziciju o Sjevernom toku 2 i pokazati više “kreativnosti” u pružaju pomoći Ukrajini.

>>>Strateško povlačenje ruskog plina iz Njemačke

“Njemačka mora shvatiti da, ako želi biti veći igrač na svjetskoj sceni i nositi više odgovornosti, onda s tim dolazi i poduzimanje više akcija,” rekao je Sokol. “Da bi bila lider, Njemačka mora učiniti više.”

>>>Putin o Ukrajini: Rusija se nema kamo povući

Scholza, čija je popularnost u posljednjim tjednima pala za 17%, ovog tjedna očekuje još jedan sasatnak na kojem će uz Bidena sudjelovati dužnosnici Europske unije i lideri baltičkih država. On će potom posjetiti Ukrajinu i Rusiju.

via Reuters

Pratite nas na Google vijestima