PolitikaPreporučeno

Trump prijeti sankcijama za Sjeverni tok 2: ‘mi štitimo Njemačku od Rusije’

Donald Trump opet gunđa i prijeti sankcijama zbog nastavka europske podrške za plinovod Sjeverni tok 2 koji bi trebao povezati Rusiju i Njemačku. “Mi štitimo Njemačku od Rusije a Rusija dobiva milijarde i milijarde dolara novca od Njemačke” za svoj plin, rekao je američki predsjednik u srijedu na zajedničkoj konferenciji s gostujućim poljskim kolegom Andrzejem Dudom i zaprijetio novim manevrima unutar NATO-a.

Teksaški republikanski senator Ted Cruz i demokratkinja iz New Hampshirea Jeanne Shaheen u nadstranačkom nacrtu zakona ciljaju na sankcije za plovila koja postavljaju plinovod i ukidanje viza za izvršne ljude u kompanijama povezanima s projektom.

SAD članice Sjevernoatlantskog saveza često kori i kudi jer iz proračuna ne odvajaju dovoljno za “zajedničku obranu” iako je većina ugovora s one strane Atlantika.

Trump nije naveo detalje o sankcijama, ali je njegova izjava provocirala instant reakciju Moskve koja preko glasnogovornika Kremlja Dmitrija Peska kaže da američki predsjednik poseže za “ničim drugim nego ucjenom i oblikom nepoštenog natjecanja,” citira Bloomberg.

>>>Igor Sečin: neosporna je realnost da SAD koristi energiju kao političko oružje na masivnoj razini

“Njemačka radi ogromnu pogrešku” oslanjajući se na plinovod iz Rusije, izjavio je Trump i otkrio da su se Duda i Poljska nakon već ugovorenih 25 milijardi dolara obvezali kupiti novu, 8 milijardi dolara vrijednu količinu američkog “plina slobode”.

Andrzej Duda i Agata Kornhauser-Duda
Poljski predsjednik Andrzej Duda i supruga mu Agata Kornhauser-Duda, Washington 12. lipnja; Foto: White House

Američki ministar energetike Rick Perry izjavio je tijekom posjeta Ukrajini u svibnju kako očekuje da će Kongres pripremiti zakone i sankcionirati tvrtke uključene u izgradnju plinovoda. SAD ulaz na europsko tržište traži preko LNG terminala u Hrvatskoj i tranzit kroz 12 zemalja u Inicijativi tri mora.

Teksaški republikanski senator Ted Cruz i demokratkinja iz New Hampshirea Jeanne Shaheen u nadstranačkom nacrtu zakona ciljaju na sankcije za plovila koja postavljaju plinovod i ukidanje viza za izvršne ljude u kompanijama povezanima s projektom. Zakon bi blokirao njihove transakcije temeljene na imovini ili interesima u SAD-u i penalizirao osiguravatelje.

Donald J. Trump
Američki predsjednik Donald J. Trump, Washington 12. lipnja; Foto: White House

Sjeverni tok 2 financiraju Uniper SE, Engie SA, Royal Dutch Shell Plc, OMV AG i BASF SE Wintershall u partnerstvu s ruskim Gazprom PJSC-om. Ruski plin je u prosjeku 30 posto jeftiniji od američkih ponuda a Europa uvozom iz Rusije pokriva oko trećinu svojih potreba. Kapacitet Sjevernog toka 2 je 55 milijardi kubičnih metara godišnje.