PolitikaPreporučeno

Rusija optužuje Zapad za potpirivanje napetosti, ‘histeriju’ | invazija na Ukrajinu

NATO je u ponedjeljak eskalirao pripreme za potencijalni okršaj s Rusijom, nove su snage stavljene u pripravnost, dok se bojni brodovi i avioni strateški razmještaju u jugoistočnim regijama Europske unije.

>>>EU snaži financijsku pomoć ‘s ratom suočenoj Ukrajini’

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg u ponedjeljak je pozdravio manevre i rekao da će zapadni savez poduzeti “sve nužne mjere” za odvraćanje.

Kremlj je razmještanja i najave osudio kao potpirivanje napetosti i “histerije”.

Rusija na strateškim položajima u blizini separatističkih oblasti Luganska i Donjecka koje su pod kontrolom ruskih separatista ima razmješteno oko 100,000 vojnika, što nije neuobičajeno.

>>>Putin o Ukrajini: Rusija se nema kamo povući

Ministarstvo obrane Sjedinjenih Američkih Država navodi da je za neposredno razmještanje spremno 8,500 američkih vojnika.

Kremlj izričito odbacuje planiranje invazije i tvrdi kako je gomilanje zapadnih snaga dokaz da je Rusija cilj, a ne pokretač, agresije.

“Jako, jako, jako dobar sastanak”

Predsjednik Joe Biden koji ponovno gradi od bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa izubijano transatlantsko partnerstvo u ponedjeljak je poveo 80-minutni zaštićeni videopoziv s liderima Europske unije.

“Imao sam jako, jako, jako dobar sastanak,” rekao je po konzultacijama s predstavnicima Njemačke, Francuske, Italije, Britanije i Poljske.

>>>SAD traži alternativne dobavljače plina za EU u slučaju ruske invazije na Ukrajinu

Postoji “potpuno suglasje,” dodao je prema citatu Reutersa.

“Odvraćanje agresije”

Bijela kuća je u izjavi navela da su razgovori evolvirali oko zajedničkih napora “za daljnje odvraćanje ruske agresije na Ukrajinu, uključujući pripreme za nametanje masivnih posljedica i ozbiljnog gospodarskog troška na Rusiju kao i snaženju sigurnosti na istočnom boku NATO-a.”

>>>Rusija ispalila dvanaestak nadzvučnih cirkona

Savez u regiji trenutačno ima oko 4,000 vojnika u međunarodnim bojnama stacioniranima u Estoniji, Litvaniji, Latviji i Poljskoj, od hardvera su dostupni tenkovi, sustavi protuzračne obrane, obavještajne i nadzorne jedinice.

Američki dužnosnici kažu da Pentagon zaključuje napore u procjenama ponajboljih bojni ili specijalnih postrojbi za razmještanje.

Jedan je dužnosnik rekao da bi se snage mogle osnažiti s 5,000 američkih vojnika, dok je jedan diplomat naveo da Washington promišlja o postupnom prebacivanju trupa stacioniranih na zapadu Europe.

>>>Ukrajina usvojila zakon o aktivaciji vojnih rezervista

Danska, Španjolska, Francuska i Nizozemska redom planiraju ili razmatraju slanje svojih vojnika, aviona i brodova prema istoku Europe, rekli su iz NATO-a. Ukrajina graniči s četiri članice saveza; Poljskom, Slovačkom, Mađarskom i Rumunjskom. Poljska je povukla “crvenu liniju” oko razmještanja vojnika direktno u Ukrajinu.

“Histerija”

SAD i Britanija u ponedjeljak su povukle dio diplomatskog osoblja i članove njihovih obitelji iz Kijeva. Amerikanci su svojim građanima preporučili da što prije napuste zemlju.

Glasnogovornik Kremlja je komešanja, udaranje u “ratne bubnjeve” i optužbe o invaziji u ponedjeljak nazvao “histeričnima” i “natopljenima lažima”.

intermezzo, by Grabancijaš

“Što se tiče konkretnih akcija, mi vidimo izjave Sjevernoatlantskog saveza o pojačanjima, slanju snaga i resursa na istočni bok. Sve to vodi prema rastu napetosti,” rekao je Dmitrij Peskov. “To se ne događa zbog onog što činimo mi, Rusija. To se događa zbog onog što čine NATO i SAD i informacija koje oni šire.”

“Tmurne” obavještajne informacije

Britanski premijer Boris Johnson, čije tajne službe tvrde da posjeduju dokaze o pripremi napada pod lažnom zastavom sa svrhom okidanja rata, kaže da su obavještajne informacije u ovom trenutku “prilično tmurne”, istovremeno izražavajući nadu da “razum još uvijek može pobijediti”.

>>>Njemački viceadmiral podnio ostavku nakon poziva na štovanje Putina, kapitulaciju Krima

Johnson je ponovio u posljednjim danima učestala upozorenja Zapada da bi invazija za Rusiju bila “bolna, nasilna i krvava”.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Comments (2)

  1. […] >>>Rusija optužuje Zapad za potpirivanje napetosti, ‘histeriju’ | invazija na Ukrajinu […]

  2. […] >>>Rusija optužuje Zapad za potpirivanje napetosti, ‘histeriju’ | invazija na Ukrajinu […]

Comments are closed.