PolitikaPreporučeno

Predsjednik o Frki; ‘lopovluku, bandi, mutavom ministru,’ zabrani ustaških obilježja… | VIDEO

Predsjednik Republike Zoran Milanović u subotu je na sebi svojstven, šarmantan i/ili frapantan način u Sisku komentirao niz aktualnih političkih tema, uključujući “lopovluk” predstojnika Ureda predsjednika Vlade Zvonimira Frke Petešića, “službeni poziv” za posjet Hrvatskoj koji je “mutavi” ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman uputio ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu ili (pr)ocjene da njegove izjave u kontekstu potencijalne ruske invazije na Ukrajinu čine vanjskopolitičku štetu.

“Lopovluk”

Predsjednik je dio rafalne paljbe usmjerio na zastupnika u Europskom parlamentu Tomislava Sokola (HDZ) koji je prije u subotu stao u obranu časti premijerova predstojnika.

“To što se radi Frki Petešiću, jednom časnom hrvatskom domoljubu, koji se početkom 90-ih u Francuskoj borio i lobirao za francusko priznanje Hrvatske jest sramotno. Ako netko smatra da je počinjeno kazneno djelo i da je nešto protuzakonito, neka o tome ne govori pred medijima i time ne manipulira već neka prijavi nadležnim institucijama pa ćemo vidjeti,” rekao je Sokol prema citatu Hine.

Milanović je u replici naveo da se “čudi” njegovom istupu jer je on “pametan čovjek” pa naveo da je predstojnik ogrezao u “lopovluk”.

>>>Plenković: ‘eto, čitamo tu lijepu medijsku’ Frku | VIDEO

“Gospodine Sokol to što je napravio Frka Petešić, uz mentorstvo Andreja Plenkovića, i vaše duboko razumijevanje, je lopovluk, to se tako zove i za to ne treba završiti pravni fakultet, svaki građanin zna da je to nepoštenje, pohlepa, grabež,” rekao je. “Nećemo tako lako negacijom stvarnosti i zamjenama teza pobjeći od teme, to je kažnjivo djelo… Ovo je naprosto pri punoj svijesti o protupravnosti jedna elaborirana drska prevara koja se sada pokušava zatrpati deluzijom i negacijom ‘zašto čovjeka povlačite po javnosti’. Pa mene se povlači po blatu i trnju, tu sam,” dodao je.

“Elaborirani proces”

Milanović je potom odbio, ali komentirao poziv Sokola da Frku Petešića osobno prijavi nadležnim institucijama.

“Naravno da ga treba prijaviti jer nema šanse da DORH to napravi po službenoj dužnosti. To je potpuno nemoguće da bi DORH shvatio da je to krivično djelo o kojem se priča danima. Kao što je nemoguće da DORH shvati da je kazneno djelo to što se događalo u Ministarstvu državne imovine, nego je potrebno da neka zviždačica napiše kaznenu prijavu na 37 stranica da bi je saslušali,” rekao je predsjednik u osvrtu na snažan zvižduk bivše djelatnice Državnih nekretnina Maje Đerek koja je, među ostalim, prijavila činjenicu da postoji puno državnih prostora i stanova za koje se uopće nije naplaćivalo korištenje, da postoje ugovori o zakupu koji se nisu fakturirali, da je pojedincima omogućeno besplatno korištenje prostora i državne imovine… i druge, u nekoj normalnijoj i korupcijom manje prožetoj državi nepojmljive rabote.

“MAJA ĐEREK OTKRIVA zašto vjeruje da je za spornu obnovu ‘odozgo’ urgirao Krunoslav Katičić, kako Frka-Petešić nije uredno plaćao naknadu za korištenje tog stana, kako je ministar Banožić sam sebi izabrao stan, kako su se opraštali dugovi partijskim prijateljima predvođenim Jozom Brkićem i priča punu istinu o strašnim zloupotrebama u tvrtki Državne nekretnine.”

Nacional

Predsjednik je u navedenom kontekstu još jednom odbacio interpretacije da je renovacija i obnova predstojnikova stana na koju čeka dobar dio glavnog grada i drugi potresom izudarani i ozebli dijelovi Hrvatske “omaška”.

“To je elaboriran proces. Zašto knjige ne drži na Dugom otoku ako tamo živi?” upitao je nakon što se predstojnik požalio da svoje libre uslijed nedostatka prostora drži u podrumu skladišta Državnih nekretnina.

>>>‘Wild one’ 15-ak minuta omalovažavao ‘špijunčinu Plenkovića’, druge | VIDEO

Dodao je i da on svoje knjige drži doma, “jer su valjda gluplje od Frkinih” i da višak opreme drži kod punice u podrumu jer on svoj nema, kao ni osobni automobil.

“Banda”

Predsjednik je dionike u Državnim nekretninama nazvao “bandom”. “Što rade u Državnim nekretninama? Tretiraju ih kao da su njihove. Možda Nataschu Kampusch drži u podrumu…” nabacio je prema citatu Hine.

>>>Predsjednik Milanović: ministar Banožić je beskućnik

“Očito je što se u ovom slučaju dogodilo. Jedna od tih firmi, kojoj je netko pogodovao, bio to Jandroković koji se interesira za svog druga Marka ili Petra i baš to jutro za njega, i svaki građanin koji ga nazove dobije njegovu pozornost i toplu riječ i on svaki put zove Ministarstvo državne imovine i interesira se, svaki put. Za to se daju ostavke,” dodao je.

>>>Pikantni međusobni pozivi na opoziv ‘psihijatrijskog slučaja Milanovića i gaulajtera Banožića’

Predsjednik se osvrnuo i na tvrdnju Đerek da je ministar obrane Mario Banožić, s kojim se nalazi u kategoričkom sukobu, sam birao stan i pogodovao jednoj kompaniji.

“Ta firma je otišla u stečaj. Država, koja je zbog toga što je netko intervenirao, opraštala je najamninu, i ostala kratkih rukava. To su usluge u takvom poslovanju koje ne idu bez naknade, jer to je ozbiljna usluga. Ako si nekome sredio da ne plati dva- tri milijuna najamnine, taj će ti se vjerojatno zahvaliti. To može biti prase, a može i nešto što šuška pod prstima. Firma je otišla u stečaj, država neće dobiti ništa. Tko će odgovarati? Predlažem da opet optuže Nadu Čavlović,” rekao je Milanović evocirajući slučaj svoje bivše suradnice i bivše članice SDP-a koja je kao ravnateljica Porezne uprave u Osijeku 2020. godine proglašena krivom za trgovanje utjecajem i pogodovanje osječkom poduzetniku Željku Bilošu (više, Virovitica.net).

Vanjska politika

Milanović je u odgovoru na novinarska pitanja odbacio interpretacije da svojim izjavama šteti ugledu RH u svijetu, što je ocjena koju je ususret posjetu Ukrajini iznio i zastupnik SDP-a u Europskom parlamentu, koordinator za vanjsku politiku S&D-a, Tonino Picula.

“Gdje je ja sramotim: u Moskvi, u Kijevu, u Berlinu?” pitao je predsjednik. “Ali da, sigurno idem nekim ljudima na živce. Jučer sam bio američki čovjek, danas sam ruski, sutra ću biti kineski, ali nekako vjerujem da sam hrvatski čovjek,” dodao je.

“Mutavi” Grlić Radman

Predsjednik je u subotu ošinuo i ministra vanjskih poslova Gordana Grlića Radmana nakon što je ovaj ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu uputio službeni poziv za dolazak u Hrvatsku.

>>>Rusija optužuje Zapad za potpirivanje napetosti, ‘histeriju’ | invazija na Ukrajinu

“Neki dan ovaj mutavi ministar vanjskih poslova ode u Moskvu,” rekao je o posjetu ministra vanjskih poslova glavnom gradu Rusije koji se odigrao 17. siječnja.

“Što on radi u Moskvi u ovom trenutku? Ja bih očekivao da je išao ‘špotati’ Lavrova (ruskog ministra vanjskih poslova). Ne, čovjek ode tamo i preda službeno poziv Putinu da dođe u Hrvatsku. Jel’ on predsjednik države? Govori li u moje ime? Ne govori. Plenković nije predsjednik države i ne može biti domaćin Putinu.”

Predsjednik je ministra prozvao i za “dvoličnost”.

“Dakle, ti isti Rusi kojima prijetiš i stigmatiziraš ih, licemjerno ih pozivaš da dođu u Hrvatsku,” rekao je.

O zabrani ustaškog znakovlja

Predsjednik je u subotnjim osvrtima komentirao i izjavu predsjednika Židovske općine Zagreb Ognjena Krausa koji traži sastanak i razgovor s premijerom Plenkovićem o obećanoj zabrani korištenja ustaških obilježja.

“Opet će ga muljati. Neće doći do izmjena zakona. Nažalost, Kraus neće dobiti ništa,” odvagnuo je Milanović.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Grabancijaš/Hina