PolitikaPreporučeno

40.000 probojnih i/ili ponovnih zaraza, ‘nekakav datum’ i nastavak diskriminacije necijepljenih u RH

Davor Božinović i Krunoslav Capak; Foto: Hina multimedija/YouTube

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Krunoslav Capak najavio je u subotu da se razmišlja o smjeru skraćenja karantene za sve cijepljene na sedam dana i skraćenje izolacije za bolesne na pet dana, a to će regulirati preporuke HZJZ-a koje će se donijeti uskoro.

Capak je podsjetio kako omikron varijanta koja prevladava u Europi i Hrvatskoj ima drugačije karakteristike i radi se o blažoj bolesti, pogotovo za cijepljene, ali varijanta zaobilazi imunološki sustav i ponovo zaražava preboljele i cijepljene te se brže širi.

>>>Najprocjepljenija država Njemačke trpi najviše zaraza | omikron

“Ono što je bitno za smanjenje izolacije i karantene je to da inkubacija traje nešto kraće nego kod prethodnih varijanti, a i blaža i srednje teška bolest traje kraće i osoba je kraće zarazna nego što je to bilo s deltom i prethodnim varijantama, što nam daje mogućnost da razmišljamo o skraćenju samoizolacije, odnosno karantene i izolacije za bolesne”, rekao je Capak nakon sastanka Nacionalnog stožera civilne zaštite.

Diskriminacija necijepljenih

Naveo je kako je jučer objavljen dokument ECDC-a (Europskog centra za sprečavanje i kontrolu bolesti) koji također preporučuje da se razmotri mogućnost skraćenja izolacije, pogotovo kada postoji opterećenje zdravstvenih sustava i društva.

>>>Skok zaraza, pad hospitalizacija, ‘covid free’ toplice – dobre omikron vijesti iz Krapine

“To će biti regulirano preporukama HZJZ-a koje će se donijeti skoro, ali ono što smo ovdje dogovorili je da razmišljamo u smjeru skraćenja karantene za cijepljene na sedam dana i skraćenje izolacije za bolesne s blagom ili srednje teškom bolesti na pet dana”, rekao je Capak.

>>>Danski znanstvenici: omikron bi mogao biti zadnji val, varijanta koja će nas uzdići iz pandemije

Uz to, uvjet za izlazak bolesnih iz izolacije je da 24 sata nemaju simptome i da naprave brzi test.

Za sve ostale, necijepljene osobe, karantena i izolacija ostat će kao i dosad. HZJZ će te preporuke objaviti u sljedećih nekoliko dana.

40.000 probojnih i/ili ponovnih zaraza

Govoreći o visokoj smrtnosti od covida u Hrvatskoj, rekao je kako postoji više faktora koji utječu na visoku smrtnost kod nas. Najbitniji su niska procijepljenost, izrazito stara populacija gdje dominiraju stariji od 60 te visoka prisutnost rizičnih faktora za kronične bolesti poput pušenja, tjelesne neaktivnosti, pijenje alkohola, hipertenzija, dijabetes, zbog kojih smo i prije korone bili u vrhu EU po općem mortalitetu.

>>>Veliko, hotimično ili okolnostima uvjetovano prešućivanja zaraza i hospitalizacija procijepljenih

Iako u zadnjih mjesec dana imamo gotovo 40.000 reinficiranih osoba te obolijevaju i cijepljeni s dvije doze, najviše što možemo napraviti je cijepiti se s booster dozom jer nudi visoku razinu zaštite, pogotovo od težih oblika bolesti i hospitalizacije, poručio je Capak.

>>>Procijepljeni i docijepljeni Izrael svjetski prvak u sedmodnevnim zarazama | omikron

Vrhunac zaraze mogao bi trajati još desetak dana do dva tjedna, a nakon toga će brojke padati.

Božinović: promjene u covid potvrdama kod prelaska granice

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović rekao je kako će se od 1. veljače do kraja veljače produžiti odluke Stožera koje su na snazi, s tim da će najveću promjenu doživjeti uredba kojom se određuje prijelaz preko granica RH i članica EU.

>>>Finska s 1. veljače započinje izlazak iz covid režima

Najavio je kako će se od 1. veljače izdavati EU digitalne covid potvrde za one koji su cijepljeni s dvije doze na 270 dana (dosad 365 dana), kod PCR-a se ne mijenja ništa – 72 sata od testiranja, s brzim antigenskim testom granica će se moći prijeći ako nije prošlo više od 24 sata od testiranja, a kad je u pitanju preboljenje – 180 dana od preboljenja. Odluka će biti objavljena u ponedjeljak.

Direktiva netransparentne Komisije

Od 1. veljače će i Hrvatska u suradnji s HZJZ-om izdavati EU digitalne covid potvrde s tim rokovima važenja zato što se radi o EU direktivi.

>>>Komisija nema bilješke o razgovorima dilerice straha i cjepiva von der Leyen i šefa Pfizera

“Postoji i nacionalna komponenta covid potvrda, kod nas je to za djelatnost zdravstva, socijalne skrbi, državne i javne službe. Nakon razgovora smo zaključili da tu ne bismo mijenjali ništa s obzirom na to da je sistem uhodan”, rekao je Božinović.

>>>Pučka pravobraniteljica EU-a ošinula von der Leyen zbog netransparentnosti u nabavi cjepiva

Drugim riječima, svi koji imaju ranije izdane potvrde, i kad je u pitanju preboljenje i cijepljenje, unutar Hrvatske moći će ih koristiti do datuma do kad im je izdana, a to je 365 dana.

“Nekakav datum”

Ministar je naveo kako su tražili da se brzi antigenski test prizna kao temelj za preboljenje u EU covid potvrdama, no to na razini EU-a još nije odlučeno. Međutim, istaknuo je kako se sve veći broj zemalja pridružuje toj našoj inicijativi pa računaju da će prije ili kasnije taj prijedlog prihvatiti.

>>>EK proizvoljno odredio rok valjanosti covid potvrda, cjepiva – naložio masovno docjepljivanje

“Što se tiče boostera, stvari za sada nisu definirane. Izdajemo 365 dana nakon primitka treće doze jer još nema dovoljno znanstvenih dokaza da se kaže dokad bi taj booster vrijedio. Praktički vrijedi neograničeno, ali smo morali staviti nekakav datum”, objasnio je na upit novinara.

Ukidanje potvrda “nije na stolu”

Govoreći o testiranju učenika, rekao je kako je Stožer podržao inicijativu Ministarstva obrazovanja te da je sada samo stvar tehničke izvedbe. Određen kontingent testova postoji i na zalihama Civilne zaštite.

“Po meni, ne treba čekati cijelu isporuku od tri milijuna, već se može krenuti vrlo brzo uz dobru organizaciju”, rekao je Božinović.

>>>EKSKLUZIVNO: od 1. do 24. studenoga 330 zaraza štićenika zagrebačkih socijalnih ustanova | COVID-19

Upitan razmišlja li se o ukidanju covid potvrda, rekao je kako je njihova glavna namjena usporavanje širenja bolesti te da ukidanje covid potvrda u EU-u nije na stolu.

>>>Komisija nabavila monstruoznih pet milijardi doza cjepiva za sljedeće dvije godine

“Ovu varijantu je gotovo nemoguće zaustaviti, ali s ovim mjerama, nošenjem maski, što posebno naglašavamo u zatvorenom prostoru, možemo usporiti, a to je najvažnije kako ne bismo opteretili zdravstveni sustav”, poručio je Božinović.

Comments (1)

  1. This paragraph will assist the internet visitors
    for creating new website or even a blog from start to end.

    Here is my site: Banda de Alergat decathlon

Comments are closed.