PolitikaPreporučeno

Hajdaš Dončić o držanju načela, platformi A, pregovorima o sastavljanju Vlade ‘3+3’

Predsjednik krapinsko-zagorskog SDP-a Siniša Hajdaš Dončić rekao je da je pozicija SDP-ove platforme u pregovorima za sastavljanje Vlade ‘3+3’, promjena triju ključnih zakona – ‘lex AP-a’, povlačenje imenovanja Ivana Turudića i izmjena izbornog zakona, što je moguće u mjesec dana.

Što se programa tiče, dodao je Hajdaš Dončić odgovarajući na novinarska pitanja, to je stan za sve, stanogradnja te prosječne mirovine 750 eura, odnosno “više novaca u džepu građana drugačijom redistribucijom poreza na dobit”.

“Svi oni koji prihvaćaju SDP-ovu platformu, jer je SDP oporbena stranka koja ima najviše mandata, su dobrodošli da se makne koruptivni HDZ. Dakle to je sve čisto. Vidljivo je da su trenutno još svi daleko od sastavljanja parlamentarne većine. Znamo što su političke stranke pričale u predizborno vrijeme, mene samo zanima hoće li se te sve političke stranke držati svog načela”, rekao je Hajdaš Dončić.

Platforma A

Na pitanje može li se izborni zakon promijeniti u svega mjesec dana, odgovorio je potvrdno.

“Kako se ne bi mogao promijeniti? Sve se može promijeniti ako idemo na platformu A, a to je konstituiranje Sabora, pa idemo jedan korak više na konstituiranje Vlade, dakle sve je moguće”, rekao je.

Novinare je zanimalo i kolike su šanse za uspješne pregovore s Domovinskim pokretom. “To sve ovisi o ljudima koji su se kleli tijekom kampanje da s HDZ-om neće ići. Naša pozicija je čvrsta, mi smo lijevi centar i imamo taj 3+3”, ponovio je Hajdaš Dončić.

Unutarstranački izbori

Istaknuo je i kako je SDP u kampanji “sto posto bio na preporukama Ustavnog suda” te da su sve ispoštivali, a odgovorio je i na pitanje treba li Peđa Grbin otići s pozicije čelnog čovjeka stranke.

“Izbori u SDP-u su uvijek nakon parlamentarnih izbora, to je moj odgovor, o tome se ne raspravlja iz jednog razloga, jer su 9. lipnja europski izbori. Dakle, nije nitko u SDP-u lud da sad radi bilo kakve kampanje ili nešto. Nama je cilj da na europskim izborima prođemo što bolje. Nakon toga jesmo li mi dobili 20 mandata više ili manje, mi raspisujemo unutarstranačke izbore”, zaključio je Hajdaš Dončić.

Na novinarska je pitanja odgovarao uoči svečane sjednice zlatarskog Gradskog vijeća koja se u subotu održava povodom Dana grada Zlatara, na kojoj je jedan od uzvanika i hrvatski predsjednik Zoran Milanović.


Postizborno koaliranje SDP-a

Comment here