PolitikaPreporučeno

Plenković Grbinu i ‘stricu’: Jamčim im da do 76 (ruku) neće doći oni, nego mi

Predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković nakon sjednica Predsjedništva i Nacionalnog odbora HDZ-a izrazio je u ponedjeljak zadovoljstvo rezultatom parlamentarnih izbora te poručio da će formirati parlamentarnu većinu i da želi “spriječiti gubitnike da glume pobjednike”.

Ostvaren je sjajan uspjeh, osvojen je 61 mandat uz visoku izlaznost birača 62,5 posto, HDZ je pobijedio u 9 od 11 izbornih jedinica, istaknuo je Plenković te dodao kako će na konstituirajućoj sjednici Sabora, kad god ona bude, ponovno predložit Gordana Jandrokovića za predsjednika Sabora. Također je najavio da će raditi u dogovoru sa političkim strankama koje su spremne na suradnju sa HDZ-om na formiranju parlamentarne većine koja će imati najmanje 76 zastupnika, kako bi po treći puta dobili mandat za sastav Vlade.

Naveo je da su održali preliminarne sastanke s predstavnicima Domovinskog pokreta kao uvod u strukturirane razgovore i izrazio uvjerenje da će postići dogovor o suradnji u okviru iduće parlamentarne većine, a dodao je i da su prošli tjedan obavili razgovore s predstavnicima nacionalnih manjina te nizom drugih zastupnika koji nisu SDP, Most, ni Možemo. Idućih dana ćemo razgovarati i sa ostalim zastupnicima koji imaju izvorne mandate, najavio je i istaknuo da Hrvatskoj treba politička stabilnost i što brže konstituiranje Sabora, formiranje Vlade te nastavak rada na gospodarskom rastu i razvoju.

Pregovarački tim

Potvrdio je, odgovarajući na novinarski upit, da je formiran pregovarački tim u kojem su uz njega, zamjenik predsjednika HDZ-a Tomo Medved, potpredsjednik Ivan Anušić, glavni tajnik Krunoslav Katičić i Marko Milić kao predstojnik ureda predsjednika HDZ-a.

Vezano uz prava manjina s obzirom na Domovinski pokret koji ne želi suradnju sa SDSS-om, rekao je kako manjinska prava ostaju potpuno jednaka kao i do sada te naglasio da su manjinski zastupnici bili lojalni i glasovali za sve identitetske zakone u Saboru. Nastojat ćemo pronaći rješenja koja će omogućiti funkcionalnost parlamentarne većine i da svi budu zadovoljni, dodao je.

Osvrnuvši se na SDP rekao je kako su njegov predsjednik Peđa Grbin i stric (Zoran Milanović) teško poraženi gubitnici koji su ostvarili 42 mandata nakon četiri godine u oporbi, a podsjetio je i da je SDP prije četiri godine, na čelu s bivšim predsjednikom Davorom Bernardićem, ostvario 41 mandat. “Nakon mjesec dana kršenja Ustava trebali su pobjeći negdje u neku rupu da ih nitko više pronađe, ne vidi, ne čuje, da daju ostavke i da mole Boga da ih nitko ne pita za komentar u medijima, jer im tako brutalno izgubiti nakon osam godina ništa im drugo ne preostaje”, rekao je.

“Jamčim im, kao netko tko je osvojio dva mandata, da do 76 (ruku) neće doći oni, nego mi”, poručio je.

Shortcuts

Premijer je komentirao izvješća da je kandidat Europske pučke stranke za predsjednika Europske komisije iako su Pučani kao “spitzenkandidatkinju” već istaknuli dosadašnju predsjednicu izvršnog tijela, Ursulu von der Leyen.

Poigravao se s kolokvijalnom skraćenicom “lex AP” koju oporba koristi za karatkerizaciju izmjena Kaznenog zakona.

Još jednom odbacio pozive na opoziv glavnog državnog odvjetnika Ivana Turudića.

I zavjetovao daljnju borbu HDZ-a protiv korupcije.

Grabancijaš/Hina


Postizborno koaliranje

Comment here