PolitikaPreporučeno

Benčić traži potporu političkog centra, drugih – poziva manjine da ‘ne odustanu od sebe’

Koordinatorica stranke Možemo! Sandra Benčić u ponedjeljak je pozvala sve druge stranke koje su dobile saborske mandate da se što prije izjasne o mogućnosti formiranja parlamentarne većine bez HDZ-a te naglasila da treba spriječiti dolazak na vlast najdesnije vlade ikad.

“Važno je da što prije znamo postoji li prostor da se stvori parlamentarna većina kontra HDZ-a”,  istaknula je Benčić na konferenciji za novinare o formiranju antihadezeovske većine u Hrvatskom saboru, na koju je danas pozvao i predsjednik SDP-a Peđa Grbin.

Većinu na strani kontra HDZ-a činile bi one stranke koje su bile progresivna opozicija u prošlom saborskom sazivu, zatim zastupnici Mosta i nacionalnih manjina, a tu je i Fokus, IDS i NP Sjever, rekla je Benčić.

Na tom spektru, istaknula je, postoji volja i konsenzus oko ključnih stvari koje u Hrvatskoj treba napraviti da bi se zaustavila daljnja pljačka Hrvatske, narušavanje demokratskih institucija i osigurao nadzor nad resursima koje u ovom trenutku ima HDZ.

Potpora, upozorenje manjinama

Naglasila je da važnu ulogu imaju nacionalne manjine te da Možemo! podržava ideju da manjine ostanu zajedno i da se ne dijele, “zbog zaštite pojedinih manjina u toj grupi zastupnika”.

Predstavnicima nacionalnih manjina poručila je da će eventualnim podržavanjem HDZ-a i Domovinskog pokreta “odustati same od sebe” i pravnog položaja koje imaju u Hrvatskoj.

Podsjetila je na poruke koje su dolazile iz DP-a protiv predstavnika srpske nacionalne manjine, za koje je rekla da idu u smjeru svjesnog i planskog mijenjanja položaja manjina.

“Najdesnija vlada”

Stranke centra, uključujući one stranke koje su u koaliciji s HDZ-om izašle na izbore, kao što je HSLS, pozvala je da razmisle hoće li zaista dati podršku “dosad najdesnijoj mogućoj vladi” ako dođe do dogovora između HDZ-a i DP-a.

“Vrijednosti za koje se te stranke zalažu, bit će sigurno napadane ako se formira vlada HDZ-DP”, poručila je te ih pozvala da stanu u obrani vrijednosti liberalne demokracije i Ustava te da svi zajedno oforme parlamentarnu većinu.

Smatra da bi bilo jako važno da svi koji mogu tvoriti tu parlamentarnu većinu i konstituirati Sabor – sjednu zajedno na sastanak i da se utvrde sve pozicije.

Poziv političkom centru

“Vrijeme je  ključan faktor, a kao stranka stojimo na tome da je konstituiranje parlamenta i stvaranje većine koja će spriječiti dolazak na vlast najdesnije vlade ikad i da nam je to ključan cilj sada i da smo apsolutno konstruktivni da se takva većina formira”, istaknula je.

Dodala je da su se oko toga jučer izjasnili IDS i Fokus kada su rekli da sigurno neće ići s HDZ-om. Čeka se pozicioniranje nacionalnih manjina i drugih aktera, rekla je te posebno izdvojila da je poziv upućen i političkom centru unutar koalicije s HDZ-om, kao što je HSLS, HSU i HNS.

Vezano uz Domovinski pokret, rekla je da možda u toj stranci i postoji struja koja je spremna ići kontra HDZ-a, ali i što vrijeme dalje odmiče, to manje to izgleda moguće s obzirom na najave iz DP-a.


Postizborno koaliranje

Comment here