PolitikaPreporučeno

Puljak rezimirao napore u formiranju ‘antikorupcijske većine’, Most djelomično otvoren

Predsjednik stranke Centar Ivica Puljak u srijedu je rekao da za sada 57 zastupnika podržava ideju o konstituiranju antikorupcijske većine koja bi donijela tri zakona, ukinula takozvani lex AP, promijenila izborni zakon i spriječila imenovanje glavnog državnog odvjetnika Ivana Turudića.

“Ideja je da se što je moguće prije konstituira Sabor, da se stvori antikorupcijska većina koja će donijeti tri zakona, to su ukidanje lex AP, smjena Ivana Turudića i promjena izbornog zakona. To će biti platforma za daljnje razgovore i daljnji smjer”, rekao je Puljak nakon sastanka partnera iz koalicije Rijeke pravde koji se održao u središnjici SDP-a.

Dodao je da tu ideju zasad podržava 57 zastupnika, koalicija Rijeke pravde, Možemo!, Matija Posavec, IDS i Fokus, a da manjine stoje po strani i čekaju rasplet događaja.

Za sastavljanje većine potrebno je 76 zastupnika.

Poziv Domovinskom pokretu, Mostu

Puljak je pozvao sve kojima je stalo do toga da HDZ treći put ne dođe na vlast da se pridruže toj ideji, da se prestane s ultimatumima tko s kim može i tko s kim ne može jer je “sada važno da se svi ujedinimo oko ideje da HDZ treći put ne dođe na vlast”.

“Ako je Domovinskom pokretu stalo do toga da HDZ treći put ne dođe na vlast i ne nastavi s korupcijom, kao što je dosad radio, onda će se pridružiti toj ideji da se sve odluke prenesu u Sabor i Sabor zaista postane tijelo koje odlučuje. Pozivam ih da prestanu s ultimatumima i pridruže se toj ideji”, rekao je Puljak.

Dodao je kako nema razloga da se tome ne pridruži i Most poručivši mu kako je sada vrijeme da se izjasne o toj ideji bez obzira na turbulencije unutar stranke.

Pozicioniranje Mosta

Predsjednik Most, Božo Petrov, prije je u srijedu rekao da njegova stranka odbija suradnju s HDZ-om, Možemo! i SDSS-om, dok je vrata inicijativi SDP-a ostavio otvorenima.

“Što se tiče naše suradnje s Domovinskim pokretom, i Hrvatski suverenisti i Most smatraju da se trebaju okupiti političke stranke oko inicijative da se smijeni ovakva vlast, ali ne pod bilo kakvu cijenu”, rekao je Petrov.

SDP-ovu inicijativu da se konstituira Sabor bez HDZ-a, Petrov kaže da će Most prihvatiti ako SDP ne bude inzistirao na lijevim anacionalnim politikama. 

“Ukoliko će SDP prihvatiti naše politike i naše vrijednosti, a to je da se neće provoditi lijeve anacionalne politike na bilo kakav način, i da će se ići u korist građana, onda se može ići u konstituiranje Sabora, učiniti da se donese određeni set zakona koji će ići u korist građana”, rekao je.

Onda bi se, kaže, moglo raspravljati ili o novim izborima ili o sastavljanju neke tehničke vlade, ali pod uvjetima koje je Most davno rekao, a to je da će ta vlada biti bez korupcije i neće provoditi lijeve politike.

Antikorupcijska većina

Puljak je također rekao da bi se o sljedećim koracima moglo razgovarati nakon promjene zakona i smjene Turudića. Ponovio je i da je ideja o Zoranu Milanoviću kao mandataru ostavljena po strani.

“Kao što smo protekle četiri godine u Saboru radili i govorili te govorili u kampanji, probat ćemo formirati antikorupcijsku većinu”, rekla je nakon sastanka predsjednica Glasa Anka Mrak Taritaš. Kao odgovorni i ozbiljni ljudi trebamo donijeti odgovorne i ozbiljne odluke, poručila je.

Ona smatra da stvari mogu biti jednostavne tako da se formira saborska većina i donesu tri odluke (Turudić, lex AP i izborni zakon) a onda, kaže, dalje su “slatke brige ili teške brige”.

“Ili si u antikorupcijskom bloku kontra HDZ-a ili si s HDZ-om, nema treće opcije”, rekla je i zaželjela sreću onima koji žele HDZ po treći put dovesti na vlast. “HDZ je svaki put svoje koalicijske partnere pojeo”, upozorila je.

Marijana Puljak, Dalija Orešković i Anka Mrak-Taritaš; Foto: Admir Buljubašić/HINA

Iako se manjinci uvijek drže po strani, Mrak Tartiaš drži da bi i oni trebali biti u antikorupcijskom bloku.

Svjetonazor “na stranu”

Dalija Orešković (SSIP) naglasila je pak da je Sabor taj koji može manje-više sve, mijenjati zakone pa i Ustav. “Ovoga je trena pitanje postoji li taj Sabor koji će voditi bitku za Hrvatsku, tako ja vidim sve ove pregovore”, rekla je.

Svjetonazor u ovom trenu nije prioritet jer pozivanje na svjetonazore dovodi HDZ treći put na vlast, rekla je i poručila kako bi mogla prihvatiti, primjerice, mandatara iz Mosta ili DP-a jer joj je prioritet micanje HDZ-a.

Na sastanku u SDP-u dogovoreno je također da u pregovorima sudjeluju predstavnici koalicijskih partnera SDP-a, kako će tko biti na raspolaganju.

Grabancijaš/Hina


Postizborno koaliranje

Comment here