Biznis i ekonomijaPreporučeno

Analitičari: niti 95 milijardi eura potpora neće spriječiti recesiju u Njemačkoj

Najsnažnije europsko gospodarstvo, Njemačka, ostaje na putu prema recesiji unatoč planu vlade da potrošače i biznise zaštiti s friških 65 milijardi eura fiskalnih subvencija i poticaja, odvagnuli su u ponedjeljak istaknuti analitičari.

Posljednji paket, dogovoren kroz vikend, ukupni proračunski danak odmjeravanju s Rusijom nakon 24. veljače i početka njezine invazije na Ukrajinu podiže na 95 milijardi eura. Za poredbu, Njemačka je kroz dvije godine pandemije na fiskalne mjere potrošila ukupno 300 milijardi eura.

>>>Rekordna inflacija proizvođačkih cijena u Njemačkoj

“Treći paket pomoći čini malo kako bi izmijenio činjenicu da će Njemačka u jeseni izgledno kliznuti u recesiju,” komentirao je glavni ekonomist Commerzbanka, Jörg Krämer.

S procjenom se složio i njegov kolega iz ING-a, Carsten Brzeski: “Paket će vjerojatno biti nedovoljan u sprječavanju šireg gospodarstva u padu u recesiju.”

Tehnička recesija u uslužnom sektoru

Ekonomisti recesiju uvriježeno definiraju kroz dva uzastopna tromjesečja gospodarske kontrakcije. Njemačko je gospodarstvo u drugom tromjesečju negativni rezultat izbjeglo u maniri statističke pogreške, što nije neuobičajeno.

>>>‘Recesijsko ozračje’, zatajenje njemačkog gospodarstva | Q2 2022.

Posljednje, u ponedjeljak objavljene ankete pokazuju da se njemački uslužni sektor u kolovozu sažeo drugi mjesec zaredom, osupnut padom domaće potražnje, odlascima na ljetovanje i povijesnom erozijom potrošačkog morala i samopouzdanja.

Na procjene je u ponedjeljak u realnom vremenu utjecala i izravna potvrda Rusije da isporuku plina kroz Sjeverni tok 1, glavnu arteriju prema Njemačkoj, ne namjerava nastaviti do “kolektivnog podizanja” zapadnjačkih sankcija.

“Njemačka je postala siromašnija”

Njemačka je svoje pričuve za zimu u posljednjim mjesecima uz veliki trošak navukla do 85%, ali je Klaus Mueller, predsjednik njemačke Savezne mrežne agencije za regulaciju tržišta energenata, još u kolovozu upozorio da bi i stopostotna popunjenost skladišta plina u slučaju potpunog prekida opskrbe potrajala tek 2-1/2 mjeseca.

“Paket pomoći ne može izmijeniti činjenicu da je Njemačka postala siromašnija kao neto uvoznik energije,” rekao je Krämer. “Tvrtke moraju smanjiti korištenje energije, koja je postala skupa, i shodno smanjiti proizvodnju.”

>>>ArcelorMittal gasi visoku peć, zaustavlja proizvodnju čelika u ‘nekonkurentnoj’ Njemačkoj

Institut za makroekonomsku politiku (IMK) sindikalnog karaktera istovremeno je bodriji u procjenama uz ocjenu da bi posljednja fiskalna potpora mogla spriječiti radikalni pad potrošačke potražnje u dolazećim mjesecima.

>>>Sjeverni tok 1 usahnuo ispod petine kapaciteta, BASF zakočio proizvodnju, analitičari važu scenarije

Mjere bi mogle “u najmanju ruku značajno ublažiti ili možda čak spriječiti recesiju koja sada prijeti,” rekao je direktor IMK-a, Sebastian Dullien.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Grabancijaš/Reuters

Comments (2)

  1. […] Analitičari: niti 95 milijardi eura potpora neće spriječiti recesiju u Njemačkoj… 05/09/2022 […]

  2. […] >>>Analitičari: niti 95 milijardi eura potpora neće spriječiti recesiju u Njemačkoj […]

Comments are closed.