Biznis i ekonomijaPreporučeno

Nakon jednotjedne stanke ruski manevri katapultirali cijene plina

Cijene prirodnog plina u ponedjeljak su skočile do 30% i otišle u nebo nakon što je Rusija rekla da je isporuka Sjevernim tokom 1, glavnom arterijom za dostavu tog energenta u Njemačku, zaustavljena “na neodređeno”.

Nova je stanka reaktivirala latentne strahove da će građani i biznisi u pojedinim članicama Europske unije iskusiti hladnu zimu.

>>>Nova stanka Sjevernog toka 1, ‘pripreme za najgori mogući scenarij’

Referentna cijena plina s jutrom se propela do 272 eura po megawat satu (MWh), za 23% u poredbi s prijašnjim radnim danom i trenutačno je gotovo 400% viša nego u istom razdoblju lani.

Novi pritisak stiže nakon prošlotjednog osjetnog hlađenja cijena uslijed izvješća da se pričuve za zimu u pojedinim članicama Unije ciljane razine postigle prije rokova.

Krizne mjere

Izvršno tijelo Unije, Europska komisija u tandemu s njemačkim i francuskim političarima Rusiju optužuje za gospodarski rat i korištenje energenata kao oružja. Moskva s druge strane zadirkuje da sve nevolje mogu nestati “preko noći” ukoliko Njemačka certificira Sjeverni tok 2 čiju je aktivaciju na neodređeno vrijeme zaustavila invazija na Ukrajinu.

Povijesno, Sjeverni tok 1 koji se proteže baltičkim podmorjem, u prosjeku je isporučivao oko trećine ruskog izvoza plina u Europu. Tok je nakon ožujka postupno ali postojano kopnio, njegova je iskorištenost prije aktualne stanke bila na 20%.

>>>Scholz odgodio certifikaciju Sjevernog toka 2 | kriza u Ukrajini

Uz različita obrazloženja i okolnosti, kopni i isporuka ruskog plina kroz Ukrajinu, zbog čega članice EU-a traže skupe alternative. Nekolicina zemalja već je aktivirala neki od stupnjeva novoosmišljenih kriznih planova.

>>>Biden zavjetovao da će ruski napad na Ukrajinu okončati Sjeverni tok 2

“Teško je doći do opskrbe, i postaje sve teže i teže nadomjestiti svaki djelić plina koji ne dolazi iz Rusije,” napisao je u bilješci za klijente viši suradnik za robu u tvrtki Aurora Energy Research, Jacob Mandel.

Fiskalne potpore

Pojedine su europske vlade kroz vikend dogovorile nove i skupe mjere pomoći građanima i poduzetnicima.

Njemačka je u nedjelju najavila novi, 65 milijardi eura vrijedan paket fiskalne pomoći građanima i biznisima, Italija će sličnu mjeru usvojiti ovaj tjedan, dok su Finska i Švedska izrazile spremnost za garanciju zaduživanja energetskih kompanija. Navedene i druge mjere već dogovorene ili najavljene u članicama Europske unije trenutačno sežu do pola bilijuna eura.

>>>Cijena uvoza energenata u Italiji u 2022. udvostručena na 100 milijardi eura

Ministri zaduženi za energetiku o potencijalnom će nadnacionalnom odgovoru na krizu razgovarati 9. rujna, promišlja se o regulaciji i ograničavanju cijena, izvanrednim kreditnim linijama za ugrožene tvrtke i drugim mjerama.

Mandel je rekao da trenutačno postoji “mnogo mogućnosti za zamjenu (ruskog) plina s LNG uvozom,” ali i upozorio da će se situacija izmijeniti “kad vrijeme zahladi i započne zimska potražnja u Europi i Aziji.”

“Tamo vani postoji ograničena količina LNG-a koji Europa može uvesti,” rekao je.

Fokus

Klaus Mueller, predsjednik njemačke Savezne mrežne agencije za regulaciju tržišta energenata, u kolovozu je ocijenio da bi stopostotna popunjenost skladišta plina u slučaju potpunog prekida opskrbe potrajala 2-1/2 mjeseca.

>>>Dionici energetskog sektora upozoravaju na društvene nemire u Njemačkoj

Analitičari su sada fokusirani na preostalu isporuku plina kroz Ukrajinu.

“Fokus preusmjeravamo na (plin) … koji nastavlja teći u Europu kroz Ukrajinu,” napisao je James Huckstepp, plinski analitičar za EMEA u S&P Global Plattsu, u objavi na Twitteru, uz ocjenu da su novi prekidi “samo pitanje vremena”.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Grabancijaš/Reuters

Comments (3)

  1. […] Nakon jednotjedne stanke ruski manevri katapultirali cijene plina 05/09/2022 […]

  2. […] Nakon jednotjedne stanke ruski manevri katapultirali cijene plina 05/09/2022 […]

  3. […] Cijene plina na referentnim europskim tržištima ove su godine porasle za 255%, samo su u ponedjeljak skočile za 30%. […]

Comments are closed.