Biznis i ekonomija

Gazprom uočio ‘curenje ulja’, remont Sjevernog toka 1 produljen na neodređeno

Gazprom je u petak izvijestio da je prilikom održavanja zadnje funkcionalne tlačne stanice plinovoda Sjeverni tok 1 uočeno curenje ulja zbog čega ona neće biti puštena u pogon.

Tvrtka, u većinskom državnom vlasništvu i s monopolom u izvozu ruskog plina, nije ponudila nove rokove.

>>>Nova stanka Sjevernog toka 1, ‘pripreme za najgori mogući scenarij’

Stanica je s radom trebala započeti u subotu.

Vijest stiže u trenutku ubrzanog hlađenja na europskom tržištu uzavrelih cijena plina uslijed boljeg od očekivanog punjenja podzemnih spremnika za zimu.

Moskva za poteškoće u Sjevernom toku 1 krivi Zapad i zapadnjačke sankcije u kontekstu njezine invazije na Ukrajinu dok istovremeno zagovara otvaranje Sjevernog toka 2 koji je završen ali nije dobio uporabnu dozvolu njemačkih regulatora.

>>>‘Zima dolazi’: Putinova igra sjevernog toka sve intrigantnija, neizvjesnija

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen u posljednjim danima poziva na ograničavanje cijena plina u Uniji kako bi se osujetili “pokušaji ruskog predsjednika Vladimira Putina da manipulira tržištem”.

“Mi vidimo da tržište električne energije više ne funkcionira jer je masivno poremećeno Putinovom manipulacijom,” rekla je von der Leyen uz najavu da će Komisija predložiti ograničavanje cijena na europskoj razini.

>>>MMF: prekid isporuke ruskog plina okida oštru recesiju u istočnoj Europi i Italiji

Bivši ruski predsjednik Dmitrij Medvjedev prije je upozorio da će Moskva na regulaciju odgovoriti prekidom opskrbe.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Comments (6)

  1. […] Gazprom uočio ‘curenje ulja’, remont Sjevernog toka 1 produljen na n… 02/09/2022 […]

  2. […] Europske burze tjedan su započele u crvenom nakon što je Rusija kroz vikend rekla da će uslijed “tehničkih poteškoća” isporuku prirodnog plina Sjevernim tokom 1 zaustaviti “na neodređeno”. […]

  3. […] Cijene prirodnog plina u ponedjeljak su skočile do 30% i otišle u nebo nakon što je Rusija rekla da je isporuka Sjevernim tokom 1, glavnom arterijom za dostavu tog energenta u Njemačku, zaustavljena “na neodređeno”. […]

  4. […] je kulminiralo prošloga tjedna potpunim zaustavljanjem Sjevernog toka 1, glavne arterije za uvoz plina u […]

  5. […] neovisno ukazuje na apsurdnost najave o regulaciji cijena plina. Rusija je prošloga tjedna “na neodređeno” dokinula njegovu isporuku kroz Sjeverni tok 1, ključnu arteriju za snabdjevenije najsnažnijeg europskog gospodarstva, […]

  6. […] >>>Gazprom uočio ‘curenje ulja’, remont Sjevernog toka 1 produljen na neodređeno […]

Comments are closed.