Biznis i ekonomija

Nova stanka Sjevernog toka 1, ‘pripreme za najgori mogući scenarij’

Rusija je u srijedu zaustavila isporuku prirodnog plina Sjevernim tokom 1, ključnom arterijom za opskrbu najsnažnijeg europskog gospodarstva, Njemačke.

Ruski energetski titan Gazprom u priopćenju je naveo da će stanka zbog održavanja potrajati do 3. rujna.

>>>Rusija se kladi na scenarij koji je vodio padu Napoleona, Hitlera | analiza

Podaci objavljeni na stranicama upravitelja Sjevernim tokom 1 u srijedu su pokazali da je protok na nulu okopnio u sedam sati po srednjeeuropskom vremenu.

Poigravanja, potpirivanje nemira

Europske vlade već mjesecima stvaraju zalihe plina za zimu uz otvorenu bojazan da bi Moskva mogla osnažiti gospodarsku odmazdu potaknutu sankcijama i izjavama europskih političara, uključujući gorljive opaske njemačkog ministra gospodarstva Roberta Habecka koji je snažno zagovarao embargo na rusku naftu.

>>>Gorljivi Habeck promišlja o usudu: plin je od sada oskudna roba u Njemačkoj

Rusija se s protokom i dostavom plina poigrava već mjesecima, isporuka Sjevernim tokom kroz srpanj je bila na tek 20% kapaciteta.

>>>Sjeverni tok 1 usahnuo ispod petine kapaciteta, BASF zakočio proizvodnju, analitičari važu scenarije

Strategija je izazvala goleme inflatorne pritiske u Europskoj uniji i povijesnu energetsku krizu. Veleprodajna cijena plina od lanjskog se kolovoza u prosjeku povećala za 400% i okinula zebnju od sve izglednije recesije i/ili građanskih nemira.

Snaženje pritiska

Njemačka je u kolovozu iskusila najveći pritisak na cijene u gotovo 50 godina, divljanje cijena energenata i hrane osupnulo je potrošnju i potrošački sentiment.

Za razliku od prošlomjesečnog, redovitog desetodnevnog održavanja Sjevernog toka 1, aktualna je stanka najavljena prije samo dva tjedna. Izvanredni remont provodi Gazprom a na, kako je to uobičajenije, Nord Stream AG.

>>>Gubitak Unipera u prvom polugodištu 12.3 milijardi eura

Moskva opskrbu plinom kroz Sjeverni tok 1 postupno ali postojano steže od lipnja, kada je kapacitet smanjen na 40%, citirajući probleme s održavanjem i sankcije koje su priječile povratak opreme na održavanju u Kanadi.

Gazprom je rekao da je sadašnja stanka nužna radi održavanja posljednje funkcionalne tlačne stanice.

>>>Putin donio ukaz o plaćanju plina rubljima, otvorio put kolosalnoj energetskoj krizi

Rusija je u posljednjim mjesecima pojedine članice Europske unije potpuno odsjekla od svoje plinske mreže. Dostava je zaustavljena za “neprijateljske zemlje”; Bugarsku, Dansku, Finsku, Nizozemsku i Poljsku.

>>>‘Seizmički pucanj upozorenja’: Rusija uskratila plin manje i više ovisnoj Poljskoj i Bugarskoj

Gazprom je najavio i da će s 1. rujna, zbog propusta u plaćanju, dokinuti isporuku francuskom energetskom teškašu Engie.

Neizvjesnost

“Izrazito je očito da Rusija plin koristi kao oružje rata i moramo se pripremiti za najgori mogući scenarij potpunog prekida opskrbe,” rekla je u reakciji francuska ministrica za energetsku tranziciju Agnes Pannier-Runacher.

>>>Dionici energetskog sektora upozoravaju na društvene nemire u Njemačkoj

Njemački ministar gospodarstva Habeck, prije je u kolovozu naveo da je Sjeverni tok 1 “potpuno operativan” i da ne postoje tehnički problemi na koje se poziva Moskva.

>>>VCI: nema prostora za daljnje uštede plina u njemačkoj kemijskoj industriji

Klaus Mueller, predsjednik njemačkog mrežnog regulatora za plin, drži da nitko ne može sa sigurnošću reći kakve bi bile posljedice scenarija u kojem tok ostaje zamrznut na dulji rok.

Berlin je, uz veliku cijenu i remećenje tržišta, osigurao bolju od očekivane popunjenost spremnika, no Mueller procjenjuje da zalihe bez dopuna neće biti dovoljne za prezimljivanje.

“Donekle je čudesno ga su razine punjenja (spremnika) plinom nastavljene” unatoč situaciji na tržištu, komentirao je u bilješci za klijente analitičar Commerzbanka, podcrtavajući da je uspjeh skupo plaćen.

>>>Gazprom upozorava na zimsko ključanje europskih cijena plina

Njemačka je rok za popunjenost spremnika na 85% zacrtala za 1. listopad, ali ga je već ostvarila. Prema posljednjim podacima zalihe su na 83.26% kapaciteta.

Pričuve

Popunjenost na razini Europske unije nešto je manja, na 79.94%. Komisija je rekla da 80% želi osigurati s prvim danom listopada.

Analitičari Goldman Sachsa kažu da je njihova najbolja pretpostavka da stanka u isporuci neće biti produljena.

>>>Zapadnjačke sankcije pune ruske državne kofere

“Ako bude, više ne bi bilo elementa iznenađenja i to bi smanjilo prihode, dok bi niska razina toka uz povremeni pad na nulu imala potencijal održavati višu razinu nepostojanosti tržišta i političkog pritiska na Europu.”

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Grabancijaš/Reuters