Biznis i ekonomijaPreporučeno

Njemački sindikati upozoravaju na građanske i radničke pobune, usud glavnih industrija

Glavne njemačke industrije mogle bi se suočiti s usudom zbog prekida opskrbe ruskim prirodnim plinom, upozorili su lideri sindikata ususret kriznim razgovorima s kancelarom Olafom Scholzom.

>>>Usporavanje industrije u europodručju, ‘brza korekcija’ u Njemačkoj | PMI

“Zbog uskih plinskih grla, čitave su industrije u opasnosti od trajnog kolapsa: aluminij, staklo, kemijska industrija,” rekla je Jasmina Fahimi, rukovoditeljica Njemačkog saveza sindikata (Deutscher Gewerkschaftsbund, DGB) u intervjuu za list Bild am Sonntag. “Takav bi kolaps imao masivne posljedice za čitavo gospodarstvo i radnja mjesta u Njemačkoj.”

Građanske i radničke pobune

Fahimi je u razgovoru odvagnula da zelena politika Europske unije, odnosno uvođenje novih poreza kakav je danak na CO2, dodatno tereti domaćinstva i biznise. Pozvala je na određivanje gornjih granica cijena energenata i upozorila da bi kriza mogla odvesti u građanska i radnička previranja.

>>>Medijski blackout ‘masivnih masivnih prosvjeda’ poljoprivrednika u Nizozemskoj

Njemački ministar gospodarstva Robert Habeck čiji su neodmjereni i ratoborni pozivi na zabranu uvoza ruske nafte naljutili ruskog predsjednika Vladimira Putina u subotu je rekao da vlada radi na osmišljavanju mjera i odgovora na energetsku krizu, ali su novi detalji izostali.

>>>Gorljivi Habeck promišlja o usudu: plin je od sada oskudna roba u Njemačkoj

Ministar je prije upozorio da, ukoliko se prekid opskrbe nastavi, “u nekom trenutku prijeti pad čitavog tržišta – Lehman Brothers efekt u energetskom sustavu”.

Ratni danak

Vlasti su kroz tjedan najavile shemu prema kojoj će danak rastućim cijenama energenata podjednako platiti svi potrošači kroz “transparentni i nediskriminirajući” postupak za koji je zadužena organizacija upravitelja plinskim mrežama, Trading Hub Europe.

Rusija je na njemačko naoružavanje Ukrajine i pozive na zabranu uvoza ruske nafte odgovorila smanjenjem isporuke plina kroz Sjeverni tok 1, glavnu arteriju prema Njemačkoj, za 60%.

>>>Godišnja cijena ruskih sankcija Njemačkoj oko pet milijardi eura | LNG

Kulminacija za Njemačku i Europsku uniju nepovoljnih scenarija očekuje se nakon 11. srpnja kada će započeti desetodnevno, prije rata u Ukrajini planirano održavanje toka.

Pojedini analitičari drže da bi Rusija remont mogla produljiti na neodređeno.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Grabancijaš/Bloomberg

Comments (3)

  1. […] Njemački sindikati upozoravaju na građanske i radničke pobune, usud glavnih indu… 03/07/2022 […]

  2. […] Njemački sindikati upozoravaju na građanske i radničke pobune, usud glavnih indu… 03/07/2022 […]

  3. […] Sindikati su pak upozorili da bi rastući pritisak na građane mogao rezultirati društvenim nemirima i previranjima. […]

Comments are closed.