Biznis i ekonomija

Detektirana je rastuća depresija britanskih biznisa | BCC

Big Ben, London

Britanski poduzetnici i tvrtke padaju u rastuću depresiju potaknutu gospodarskim propadanjem i propinjanjem inflacije, sugerira posljednja anketa Britanske gospodarske komore (BCC).

>>>Signali neposredne recesije u Britaniji

Istraživanje provedeno između 16. svibnja i 9. lipnja na uzorku od 5,700 kompanija pokazuje da njih 54% očekuje rast dobiti i prihoda u sljedećih 12 mjeseci u poredbi sa 63% u prijašnjoj anketi.

Reuters piše da su očekivanja na najnižoj razini od 2020. godine kada su se biznisi suočili s ograničenjima osmišljenima u odgovoru na pandemiju bolesti COVID-19.

>>>Britanci štede na hrani

Britanija se u svibnju suočila s inflacijom od 9.1% na godišnjoj razini, što je njezina najveća stopa u posljednjih 40 godina.

>>>Njemački sindikati upozoravaju na građanske i radničke pobune, usud glavnih industrija

Neugodno za potrošače i krojače monetarne politike, istraživanje je otkrilo da 65% tvrtki u sljedeća tri mjeseca namjerava povećati cijene. Njih tri četvrtine zastaje sa snaženjem investicija, dok ih većine više ne očekuje rast profita.

Odvojeno istraživanje koje je proveo S&P Global bilježi da je rast troškova u britanskom proizvođačkom sektoru rašireniji nego bilo gdje u Europi.

>>>U avioprijevozu prvi vjesnici reanimacije nezadovoljstva zaustavljenog pandemijom

MMF i OECD drže da će inflatorni udar na britansko gospodarstvo i potrošače biti među najsnažnijima među vodećim svjetskim ekonomijama.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima