Biznis i ekonomijaPreporučeno

U avioprijevozu prvi vjesnici reanimacije nezadovoljstva zaustavljenog pandemijom

Dio zaposlenih u posadama niskobudžetnog avioprijevoznika Ryanair u petak je stupio u štrajk uslijed prijepora o plaćama i radnim uvjetima u novom valu industrijskih i prosvjednih akcija koji se šire različitim sektorima starog kontinenta.

>>>Društvena previranja i nemiri ‘neizbježni’ širom svijeta | izvješće

Izlazak iz ograničenja osmišljenih za suzbijanje pandemije bolesti COVID-19 i samoranjavanje uvjetovano odgovorom europskih administratora na rusku invaziju Ukrajine rezultiraju povijesnim inflatornim pritiscima i rastućim životnim troškovima što budi stara nezadovoljstva.

Avioprijevoznici i operateri zračnih luka osobito su izloženi buntu jer ih je povratak potražnje zatekao s nedovoljnim osobljem. Reuters piše da su u takvom kontekstu ljetne štrajkove najavili i radnici u nekolicini drugih kompanija, uključujući British Airways.

“Grozni uvjeti”

U petak su pod okriljem sindikata u štrajk stupile posade Ryanaira u Belgiji, Španjolskoj i Portugalu. Očekuje se da će s radom zastati i zaposlenici u Francuskoj i Italiji. Posade u Španjolskoj već najavljuju ponavljanje scenarija u vikendu na kraju mjeseca.

>>>Žalopojka Lufthanse o praznim letovima rezultirala povratnom paljbom

Radnici kažu da irski avioprijevoznik ne štuje lokalne zakone o radu, uključujući odredbe o minimalnoj plaći, i od šefova traže da pospješe uvjete rada.

“Uvjeti su grozni,” rekao je Ricardo Penarroias, predsjednik sindikata SNPVAC pod čijim je okriljem štrajk u Portugalu. “Članovima posada čak nije dozvoljeno da na let ponesu bocu s vodom.”

Ryanair je još prošlog tjedna inzistirao da su postignuti sporazumi s 90% osoblja u Europi i da ne očekuje široko ljetno remećenje.

Novo-staro nezadovoljstvo

Iako je većina radničkog nezadovoljstva trenutačno fokusirana na sektor prijevoza, uključujući štrajkove radnika u željeznicama Britanije i Francuske, uočljivo je da se po izlasku iz covid krize reanimiraju stare boljke i porivi prema građanskim pobunama.

>>>‘Convoi de la liberté’ u Francuskoj, pariška policija u visokoj pripravnosti | VIDEO

Moćni CGT sindikat u Francuskoj u petak je nakon neuspješnih pregovora s naftnim divom TotalEnergies organizirao jednodnevni štrajk.

Nizozemsku pak već danima tresu prosvjedi poljoprivrednika suočenih s nedavno usvojenim “Zakonom o klimi” koji izravno utječe na njihovu egzistenciju i opstojnost.

Tko pamti, zna da su slična društvena i socijalna previranja Europu prožela u 2018.-2019. kada su zabilježeni velebni prosvjedi “Žutih prsluka” u Francuskoj i drugdje.

Njihov je ustanak zaustavila pandemija, no sada se čini da se ono što je stavljeno na pauzu ponovno pokreće.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Comments (4)

  1. […] >>>U avioprijevozu prvi vjesnici reanimacije nezadovoljstva zaustavljenog pandemijom […]

  2. […] >>>U avioprijevozu prvi vjesnici reanimacije nezadovoljstva zaustavljenog pandemijom […]

  3. […] zemlje već danas bilježe prve industrijske akcije, štrajkove i građanske pobune, pa se čini da bi “zima nezadovoljstva” koju je zaustavila pojava […]

  4. […] Grabancijaš je o prosvjedima koji postojano traju od 22. lipnja (Reuters) – započeo izvještavati 26. lipnja. […]

Comments are closed.