PolitikaPreporučeno

Mađarska upozorava na samoranjavanje sankcijama, traži promjenu strategije

Viktor Orban; Foto: Vijeće Europske unije

Europska unija trebali bi zastati s nametanjem sankcija Rusiji zbog njezine invazije na Ukrajinu i napore usmjeriti na postizanje primirja i pregovora, rekao je u četvrtak iskusniji pomoćnik mađarskog premiejra Viktora Orbana.

>>>Orban upozorio na ‘eru recesije’

Govoreći na marginama sastanka EU lidera na kojem je Ukrajini podaren status zemlje kandidatkinje za ulazak u Europsku uniju, pomoćnik je rekao da intenziviranje sankcija sve snažnije pogađa blok, dok Rusija preživljava.

“Na kraju dana Europa će biti na gubitničkoj strani ovog rata zbog gospodarskih problema. Naša bi preporuka bila da zaustavimo postupak sankcioniranja,” rekao je Balazs Orban u intervjuu za Reuters.

Pomoćnik nije u srodstvu s predsjednikom.

“Rusi su opstali”

Mađarska je povijesno, pa tako i u aktualnom trenutku, bliska Rusiji i naveliko ovisna o ruskim energentima. Ruske kompanije i tehnologija, između ostalog su unajmljene za izgradnju nuklearnog reaktora.

Budimpešta je u posljednjoj rundi pregovora o sankcijama posegnula i za vetom koji je uklonila tek nakon što su drugi lideri Unije pristali na njezino izuzeće od zabrane uvoza ruske nafte.

>>>Cijena dnevne uvozne kvote ruskog plina za EU u mjesec dana skočila s 259 na 689 milijuna €

“Ono što trenutačno doživljavamo je da što više sankcija prihvatimo, to smo u gorem položaju. A Rusi? Da, boli i njih, ali oni su opstali. I, još gore, oni nastavljaju (pohod) u Ukrajini,” dodao je Balazs Orban.

Šest paketa

Europska unija je od 24. veljače i početka rata u Ukrajini postigla dogovor o šest paketa sankcija, uključujući zamrzavanje imovine ruskih oligarha, uskratu viza poslovnim ljudima i političarima, kontrolu izvoza, zamrzavanje imovine središnje banke, isključivanje banaka iz sustava za obavješćivanje o transakcijama SWIFT te djelomičnu zabranu uvoza ruske nafte i ugljena.

Pojedini europski dužnosnici sada drže da ruski tajkuni mogu živjeti bez ponešto svojih plovila ili zapadnjačkih vila i da su svoju likvidnu imovinu već pohranili izvan Europske unije.

>>>EU rusku naftu kupuje preko posrednika i uvozi inflaciju za svoje građane | RBC Capital Markets

Dvojben je i učinak kontrole izvoza, jer je Rusija naftu usmjerila prema istoku, uključujući Indiju koja kupuje velike količine sirovine i potom je rafiniranu prosljeđuje drugima, uključujući u Europi.

Papirnati tigar

Zamrzavanje zlatnih i drugih rezervi središnje banke također se pokazalo manje bolnim od očekivanja jer su sankcije generalno osnažile cijene energenata, pa Rusija s plinom i naftom koji još uvijek dolaze do Europe zarađuje milijarde dolara. Nespremnost i nemogućnost Unije da neposredno dokine ovisnost o energentima također kupuje vrijeme Rusiji da svoj izvoz usmjeri na daleka tržišta.

EU potpuni embargo na rusku naftu i plin priželjkuje s krajem godine, no takav bi scenarij mogao ostati “na papiru”.

>>>Rusija se othrvala zapadnjačkoj ofenzivi na gospodarskoj bojišnici | rat u Ukrajini

Drugi drže da sankcije djeluje, ali sa zadrškom, odnosno da će trebati više vremena kako bi Rusija iskusila posljedice.

Točka spoznaje

U navedenom kontekstu, Orban je rekao da treba promisliti o promjeni strategije.

>>>The Economist bilježi ‘iznenađujuću otpornost’ ruskog gospodarstva

“Došli smo do točke  na kojoj shvaćamo da smo strategiju pratili četiri mjeseca, imali smo ponešto postignuća, ali ako ovako nastavimo, to će, prema zdravom razumu, završiti loše za Europu. Stoga moramo o nečem razmišljati. Pregovorima, prekidu vatre, miru. Diplomacija. To je naše rješenje,” rekao je pomoćnik.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Comments (3)

  1. […] Mađarska upozorava na samoranjavanje sankcijama, traži promjenu strategije 25/06/2022 […]

  2. […] >>>Mađarska upozorava na samoranjavanje sankcijama, traži promjenu strategije […]

  3. […] da će se jedinstvo Washingtona i savezna nastaviti, iako pojedine članice Europske unije sve otvorenije pozivaju na mirovne pregovore i pomirbu s činjenicom da će Ukrajina izgubiti dio […]

Comments are closed.