PolitikaPreporučeno

Sirskij izvijestio o povlačenju iz tri naselja, gomilanju ruskih snaga kod Harkova

Vrhovni zapovjednik ukrajinskih oružanih snaga, general pukovnik Oleksandr Sirskij, u nedjelju je izvijestio o povlačenju ukrajinske vojske iz tri sela na istočnoj bojišnici gdje je Rusija koncentrirala značajne snage “u nekoliko lokacija”.

“Situacija na fronti se pogoršala,” napisao je Sirskij na aplikaciji za razmjenu poruka Telegram. Kao “najteža” naveo je područja zapadno od grada Marinke čiji su branitelji kapitulirali s početkom prosinca 2023. godine i grada Avdijivke koji su Rusi osvojili sredinom veljače.

Predsjednik Volodimir Zelenskij u nedjelju je zapadnjačke i druge međunarodne partnere još jednom zamolio da ubrzaju dostavu oružja kako bi “Kijev mogao zadržati pozicije i poremetiti ruske planove”.

Prepričao je razgovor s manjinskim liderom Demokrata u donjem domu Sjedinjenih Američkih Država, Hakeemom Jeffriesom, kojem je “podcrtao da su sustavi Patriot potrebni što je prije moguće”.

Povlačenje

Sirskij je rezimirao da su njegove snage zauzele nove pozicije zapadno od sela Berdičiv i Semenivka, oba smještena sjeverno od Avdijivke, i Novomihajlovke koja leži južno u blizini Marinke.

“Općenito, neprijatelj je postigao pojedine taktičke uspjehe u ovim područjima, ali nije uspio steći operativne prednosti,” napisao je, dodavši da su Rusi napadima posvetili četiri brigade.

Jedna brigada u pravilu ima od 1 500 do 5000 vojnika.

Sirskij je naveo da Ukrajina rotira i osvježava svoje snage, odnosno dopunjava jedinice koje su pretrpjele gubitke.

Rusko ministarstvo obrane u nedjelju je izvijestilo da je osvojeno i selo Novobahmutivka nedaleko Berdičiva.

Reuters piše da karte analitičara i obavještajaca objavljene na društvenim mrežama i drugim izvorima sugeriraju da su Rusi nakon osvajanja Avdijivke crtu bojišnice gurnuli do 15 kilometara u smjeru zapada i sjeverozapada.

Udaljenost od Avdijivke, od Rusije osvojene sredinom veljače, i naselja Očeretina; Foto: Google Maps/Grabancijaš

Euronews i drugi izvori bilježe da je trenutačna oštrica ruskog proboja u naselju Očeretina od Avdijivke udaljenom 25 kilometara.

Rusi branitelje guraju i na dijelu bojišnice zapadno od Bahmuta gdje je njihov fokus na strateški značajnom gradu Časiv Jaru smještenom na uzvisini koja pogoduje braniteljima.

Analitičari drže da bi njegovo osvajanje Rusima utrlo put prema gradovima Kostjantinovki, Slovjansku i Kramatorsku.

Druga bitka za Harkov

Sirskij je u objavi upozorio i na nastavak ruskog gomilanja na području po veličini drugog ukrajinskog grada Harkova.

Rusija je kontrolu nad sjeveroistočnom metropolom udaljenom samo 30 kilometara od njezine granice preuzela neposredno nakon početka invazije u veljači 2022. godine.

Grad s 1.3 milijuna stanovnika oslobođen je u svibnju iste godine, iako su se okršaji nastavili do rujna.

Sirskij je napisao kako postoje naznake da Rusi pripremaju novu ofenzivu na sjeveru. “U smjerovima pod najvećom prijetnjom naše su trupe osnažene artiljerijom i tenkovskim jedinicama.”

Ukrajina grozničavo očekuje nove pošiljke američke smrtonosne pomoći koju je Kongres odobrio prošlog tjedna. Pentagon je rekao da će za dostavu prvih kontingenata trebati “samo nekoliko dana”.

Ukrajinski obavještajni izvor prošlog je tjedna rekao Reutersu da Rusija provodi zračne napade na ukrajinske željezničke pruge kako bi omela isporuku američkog oružja na bojišnicu i otežala vojnu logistiku.Povezane vijesti

Comment here