Biznis i ekonomijaPreporučeno

Kongres usvojio 95 milijardi $ vrijedne pakete za pomoć Ukrajini, Izraelu

Donji zastupnički dom Sjedinjenih Američkih Država u subotu je usvojio prvi u seriji zakonodavnih paketa koji utiru put daljnjem financiranju američkog posredničkog rata u Ukrajini i potporu drugim geopolitičkim žarištima, Izraelu i Tajvanu.

Dogovor stiže nakon više od dva mjeseca impassea tijekom kojeg su čvrsto ukopani republikanski tvrdolinijaši odbijali podržati paket bez ustupaka povezanih s migracijskom politikom i zaštitom granice s Meksikom.

Predsjednik Kongresa, Republikanac Mike Johnson, u petak je odlučio ignorirati stranačke sokolove i okinuo poziv na glasanje o glasanju koji je u završnici podržala velika nadstranačka većina (316-94).

Neuobičajeno rascjepkan zakonski paket uključuje 60.84 milijarde dolara za Ukrajinu, prijetnju zabrane ili preuzimanja popularne kineskog društvenog videobloga TikToka i potencijalni prijenos zaplijenjene ruske imovine Ukrajini.

“Svijet motri što Kongres čini,” priopćili su u petak iz Bijele kuće. “Usvajanje ovog zakona poslalo bi moćnu poruku o snazi američkog vodstva u ključnom trenutku. Administracija potiče oba doma Kongresa da brzo pošalju ovaj dodatni financijski paket na predsjednikov stol.”

Lider senatske većine, demokrat Chuck Schumer, novinarima je rekao da su senatori spremni raditi kroz vikend ukoliko donji dom potvrdi pakete.

“To nije savršen zakon, to nije zakon koji bismo mi napisali da republikanci vode i Zastupnički dom, i Senat, i Bijelu kuću,” rekao je Johnson novinarima u petak. “Ovo je najbolji mogući proizvod koji možemo dobiti u ovim okolnostima kako bismo se pobrinuli za ove uistinu značajne obveze.”

“Klizanje u ponor fiskalne krize”

Pojedini tvrdokorni Republikanci nastavljaju snažno kritizirati daljnja ulaganja u posrednički rat uz argument da ona ugrožavaju kreditni rejting i državni proračun. Agencija za ocjenu kreditnog rejtinga Fitch američku je kotaciju degradirala u kolovozu 2023. godine.

Zastupnik Bob Good, predsjednik krajnje desnog Kluba za slobodu, novinarima je u petak rekao da zakon predstavlja “klizanje u ponor veće fiskalne krize” i da politike “Amerike na zadnjem mjestu” koje usvajaju Demokrati ne reflektiraju volju američkog naroda.

Reuters piše da je na republikansku privolu, među ostalim, utjecala izjava bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa koji je 12. travnja izrazio potporu Johnsonu i potom u četvrtak, neposredno prije glasanja, rekao da je opstanak Ukrajine važan za SAD.

Paketi uključuju 60.85 milijarde dolara za posrednički rat u Ukrajini, 23 milijarde dolara za obnovu američkog vojnog arsenala i vojnih postrojenja, 26 milijardi dolara za Izrael od kojih se 9.1 milijarda odnosi na humanitarne potrebe, i 8.12 milijardi dolara za Indo-Pacifik.

Proboj u impasseu neposredno su pozdravili ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij i brojni europski dužnosnici.Povezane vijesti