PolitikaPreporučeno

20 do 25 tisuća ruskih vojnika posvećeno osvajanju Časiv Jara

Ukrajinska vojska u ponedjeljak je procijenila da je Rusija osvajanju istočnog grada Časiv Jara posvetila silu od 20.000 do 25.000 vojnika.

Situacija za branitelje karakterizirana je “teškom”.

Vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Ukrajine, general pukovnik Oleksandr Sirskij, prije je rekao da Rusi grad žele pokoriti do 9. svibnja, datuma s kojim Rusija slavi Dan pobjede nad nacizmom.

“Situacije u okolici grada je teška, ali se može kontrolirati… Naši branitelji primaju pojačanja i stabiliziraju crtu bojišnice,” rekao je u ponedjeljak glasnogovornik ukrajinskog istočnog vojnog zapovjedništva, Nazar Vološjin.

“To je negdje oko 20.000-25.000 ruskih vojnika koji pokušavaju osvojiti Časiv Jar i periferiju naselja u njegovoj blizini,” dodao je u komentaru emitiranom na javnoj televiziji Suspilne.

Časiv Jar je smješten petnaestak kilometara zapadno od grada Bahmuta čiji su branitelji nakon velike žrtve kapitulirali krajem svibnja 2023. godine.

Zapadnjački, ukrajinski i ruski analitičari i stratezi drže da je bitka za Časiv Jar značajna jer je grad očvrsnuo u utvrdu.

Glavne cestovne rute od Bahmuta do Časiv Jara; Foto: Google Maps

Njegovo bi osvajanje Rusiji ponovno utrlo put prema urbanim središtima Kramatorsku i Slovjansku u reprizi događanja iz srpnja 2022. godine.

Ruski pritisak raste uslijed političkog dogovora u Sjedinjenim Američkim Državama koji je nakon višemjesečnog odugovlačenja osigurao novac za novu smrtonosnu pomoć Kijevu suočenom s nestašicom ljudstva i streljiva.

Očekuje se da će američki senatori nova sredstva odobriti ovaj tjedan. Pentagon je rekao da će za dostavu vojne opreme trebati “nekoliko dana”.

“Teško je za naše vojnike, ali primanje nužne pomoći će izjednačiti situaciju,” napisao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij na platformi za razmjenu poruka Telegram.

Grabancijaš/Reuters


Bitka za Časiv Jar

Comment here