Politika

Na obzoru je velika bitka za Časiv Jar | rat u Ukrajini

Vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Ukrajine, general pukovnik Oleksandr Sirskij, u nedjelju je priopćio da Rusija svoje snage fokusira na grad Časiv Jar s ciljem njegova osvojenja do 9. svibnja, dana s kojim Moskva obilježava sovjetsku pobjedu u Drugom svjetskom ratu.

Grad u oblasti Donjeck najkraćim je cestovnim rutama udaljen 15, odnosno 17 kilometara od Bahmuta čiji su branitelji nakon velike žrtve kapitulirali krajem svibnja 2023. godine.

Sirskij je kroz vikend u seriji objava na Telegramu napisao da u žarište šalje pojačanja i pričuve, streljivo, dronove i uređaje za elektroničko ratovanje.

Glavne cestovne rute od Bahmuta do Časiv Jara; Foto: Google Maps

“Prijetnja ostaje relevantna, s obzirom na činjenicu da je više vodstvo ruske vojske svojim postrojbama postavilo zadatak zauzimanja Časiv Jara do 9. svibnja,” naveo je bez drugih detalja ili pojašnjenja o porijeklu informacije.

Predsjednik Vladimir Putin Dan pobjede slavi na Crvenom trgu uz veliku vojnu paradu.

Ljetna ofenziva

Rob Lee, viši suradnik Instituta za istraživanje vanjske politike, think-tanka u Philadelphiji, na X-u je napisao da će bitka za Časiv Jar izgledno biti značajna.

“Ako Rusija zauzme grad, potencijalno bi mogla povećati brzinu napredovanja dublje u Donjecku oblast kao dio očekivane ljetne ofenzive. Ruske snage i dalje će morati prijeći kanal kako bi zauzele grad, ali sada su stigle do kanala jugoistočno od grada. Neposredna povećana isporuka streljiva mogla bi se pokazati kritičnom.”

Slično je gledište iznio i ukrajinski neonacistički račun @banderafella.

“Kad bi neprijatelj zauzeo Časiv Jar, to bi znatno povećalo njegovu sposobnost prodora dublje u srce Donjecka, mijenjajući ravnotežu u ovoj napetoj regiji. Gubitak Časiv Jara mogao bi ubrzati neprijateljsko napredovanje, predstavljajući ozbiljnu stratešku prijetnju.”


Povezane vijesti