PolitikaPreporučeno

Zelenskij dijeli upozorenja i otkaze, diplomati savjetuju napuštanje Harkivske i Odeške oblasti

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij u subotu je otpustio nekolicinu pomoćnika i savjetnika nakon što je u razgovoru za Washington Post rekao da bi se ukrajinska vojska mogla naći prisiljenom na povlačenje i predaju teritorija.

Zelenskij je otkaze uručio Sehiju Šefiru koji je kao njegov pomoćnik služio od 2019. godine, trojici savjetnika i dvojici predstavnika ureda predsjednika zaduženih za nadzor dobrovoljačkih aktivnosti i vojničkih prava.

Ukrajinski mediji navode da su ostavke dio “optimizacije osoblja” u uredu predsjednika.

Zelenskij je u utorak otpustio i Tajnika za nacionalnu sigurnost i Obrambeno vijeće Oleksija Danilova čije je uloge preuzeo rukovoditelj Ukrajinske vanjske obavještajne služba (FISU) Oleksandr Litvinenko.

Predsjednik je ususret vikendu u razgovoru za Washington Post rekao da Ukrajina pokušava pronaći način za zadržavanje teritorija i ponovio poziv američkom Kongresu da odobri 60 milijardi dolara smrtonosne i druge pomoći uz upozorenje da njezin izostanak ugrožava velike ukrajinske gradove.

“Ako nema potpore Sjedinjenih Američkih Država to znači da nemamo protuzračnu obranu, rakete Patriot, ometače za elektroničko ratovanje, nema topničkih granate od 155 milimetara,” rekao je u intervjuu za WP. “To znači da ćemo ići unazad, povući se, korak po korak, malim koracima.”

Komentar Muska

Aktualnu situaciju na bojišnici u subotu je na svojoj platformi X komentirao i Elon Musk.

“Za Ukrajinu je bilo tragično gubljenje života napasti veću vojsku koja je imala dubinsku obranu, minska polja i jače topništvo dok je Ukrajini nedostajala oklopna ili zračnu nadmoć! To je svaka budala mogla predvidjeti. Moja je preporuka prije godinu dana bila da se Ukrajina ukopa i upotrijebi sve resurse za obranu. Čak i tada, teško je zadržati zemlju koja nema snažne prirodne barijere. Nema šanse da Rusija zauzme cijelu Ukrajinu, jer bi lokalni otpor bio ekstreman na zapadu, ali Rusija će sigurno dobiti više zemlje nego što ima danas. Što duže rat bude trajao, Rusija će dobiti više teritorija dok ne udari (rijeku) Dnjepar, koju je teško savladati. Međutim, ako rat potraje dovoljno dugo, i Odesa će pasti. Hoće li Ukrajina izgubiti sav pristup Crnom moru ili ne je, po mom mišljenju, pravo preostalo pitanje. Preporučujem nagodbu prije nego što se to dogodi,” napisao je.

“Bojišnica se raspada”

Rukovoditelj ruske delegacije u okviru “Bečkih pregovora o vojnoj sigurnosti i kontroli naoružanja” Konstantin Gavrilov u subotu je za Rusija-24 televiziju rekao da se ukrajinski otpor na bojišnici slama i raspada i da je u posjedu informacija o povlačenju diplomatskog osoblja iz Harkivske i Odeške oblasti.

Diplomat je rekao da će Rusija pobjedu “ostvariti na očit način” i da se to može dogoditi u bilo kojem trenutku. Situaciju na bojišnici je usporedio s vjetrobranom automobila koji počinje “pucati” nakon što ga je pogodio kamen.

“Isto bi moglo biti i s bojišnicom. Poput stakla, pukotina, i tada se bojišnica raspada. Nije slučajno što su neka veleposlanstva u Ukrajini, neću ih imenovati, svoje građane savjetovala da napuste regije Harkova i Odese. Ta je informacija objavljena danas,” rekao je Gavrilov prema citatu ruske državne izvještajne agencije TASS.


Povezane vijesti

Comment here