PolitikaPreporučeno

Ruska oštrica kod Avdijivke produbljena do 20 km, na obzoru Druga bitka za Harkov

Ruske snage nastavljaju s osvajanjem teritorija zapadno od grada Avdijivke čiji su branitelji kapitulirali 17. veljače.

Prema posljednjim informacijama oštrica se od središta Avdijivke pomakla do 20 kilometara udaljenog naselja Novobahmutivka.

Ruski i ukrajinski službeni izvori u srijedu su potvrdili osvajanje/gubitak sela Stepove smještenog 12 kilometara od Avdijivke.

Ruska oštrica kod grada Avdijivka; Foto: Google/Grabancijaš

“(Ruske snage) su zauzele povoljnije položaje i odbile 11 protunapada jurišnih grupa ukrajinske vojske u blizini naselja Lenjinskoje, Novgorodskoje, Novobahmutovka, Tonenkoje, Orlovka i Pervomajskoje u Narodnoj Republici Donjeck. Neprijatelj je izgubio čak 165 ljudi, četiri tenka, dva borbena vozila pješaštva Bradley, oklopni transporter američke proizvodnje M113 i pet motornih vozila,” navelo je rusko ministarstvo obrane prema citatu državne agencije TASS.

Bitka za Harkov

Ministarstvo je u neuobičajeno iscrpnom izvješću reklo da su pospješene i taktičke pozicije u okolici Kupjanska u oblasti Harkov čijem su osvajanu posvećene velike ruske snage.

Nakon višemjesečne opsade gradske su vlasti ovog tjedna započele s evakuacijom administracije.

Kupjansk je zadnje značajno urbano središte na putu do metropole Harkov, drugog po veličini grada u Ukrajini koji je smješten na samo 30 kilometara od ukrajinsko-ruske granice.

Ukrajinci su prvu bitku za grad u kojem većina stanovnika govori ruski dobili u svibnju 2022. godine.

Trezvenost američkih i britanskih saveznika

Promjenu dinamike na bojišnici i ukrajinske teritorijalne gubitke u srijedu je prepoznao i Washington Post.

Situacija za Ukrajince “nesumnjivo je teška” i još akutnija jer se njihova vojska “muči sa streljivom i njegovim zalihama,” rekao je Sir Antony David Radakin, admiral britanske Kraljevske mornarice.

“Na taktičkoj razini, vi vidite ponešto ruskog uspjeha, dobivanje relativno malih količina teritorija. Mislim da je to neprilika koja će potrajati još najmanje nekoliko sljedećih mjeseci,” ocijenio je admiral za WP.

Glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova Sjedinjenih Američkih Država, Matthew Miller, situaciju je u utorak karakterizirao “izuzetno ozbiljnom” i još jednom pozvao Kongres da odobri novu, 60 milijardi dolara vrijednu smrtonosnu pomoć za Kijev.

“Vidjeli smo ukrajinske vojnike na liniji bojišnice koji nemaju streljivo nužno za odbijanje ruske agresije. I dalje se hrabro bore. Još uvijek imaju oklop, oružje i streljivo koje mogu koristiti, ali sada ga moraju ograničiti jer Kongres Sjedinjenih Država nije djelovao.”

“Oni (Rusi) su na potezu,” rekao je glasnogovornik Bijele kuće John Kirby uz poziv da se ne “stavlja pečat” i “ne određuje datum” s kojim će Ukrajina izgubiti rat.


Povezane vijesti