PolitikaPreporučeno

GUR: U Ukrajini 470.000 ruskih vojnika, garda – predizborne pripreme za osvajanje Luhanska, Donbasa

Vadim Skibitskij, zamjenik šefa Obavještajne službe Ministarstva obrane Ukrajine (GUR) u intervjuu je rekao da je Rusija unutar granica Ukrajine razmjestila 470.000 vojnika i nastavlja sa snaženjem vojnog ljudstva unutar svojih pograničnih područja kod Belgoroda, Kurska i Brjanska.

“Ukoliko govorimo što se promijenilo kroz ovo vrijeme, to je veličina skupine raspoređene na našem teritoriju. Sada je kopnena sastavnica, kopneni dio skupine koja je smještena na teritoriju Ukrajine, oko 470.000 vojnog osoblja. I to je samo kopnena sastavnica, ne uključujem zrakoplovstvo, ne uključujem mornaricu, koje su također uključene u provođenje operacija i lansiranje udara,” rekao je general bojnik u ekskluzivnom razgovoru za Interfax-Ukrajina.

Također je naveo da su obavještajci uočili novu sastavnicu, rusku Nacionalnu gardu, koja nije bila prisutna na početku agresije ili su njezini pripadnici u ograničenom broju bili raštrkani po bojnama.

“Danas, skupina snaga Ruske garde raspoređena je unutar privremeno okupiranih teritorija. To je gotovo 33.000 vojnog osoblja. To su ljudi koji osiguravaju aktivnosti okupacijskih vlasti, štite strateške objekte i, ukoliko je neophodno, provode obrambene zadaće posebice u privremeno okupiranim teritorijima,” rekao je.

Predsjednički izbori u Rusiji, bitka za Luhansk

Zanimljivo, Interfax je nedugo nakon inicijalne objave povukao intervju i potom ga objavio u skraćenoj formi, ali je izostavljanje/cenzurirane dijelove u međuvremenu prenio Newsweek uz naslov: “Putin daje vojsci 3 tjedna da zauzme cijelu regiju Ukrajine: Kijev“.

Agencija, inače u privatnom vlasništvu, iz razgovora je uklonila procjene i očekivanja Skibitskog o ruskim operacijama ususret izborima za predsjednika Rusije koji će se održati od 15. do 17. ožujka.

“Prije izbora žele doći barem do administrativnih granica Luhanske oblasti. Kako bi imali bar ponešto uspjeha, nešto poput Avdijivke, možda negdje drugdje na nekoj drugoj bojišnici. Postoje ključne točke: (gradovi) Kupjansk, Liman i Avdijivka. Zašto Kupjansk i Liman? Da bi pokazali kako su navodno uspjeli vratiti teritorije koje je Ukrajina oslobodila nakon početka sveobuhvatne agresije. To bi bilo simbolično. To je element koji bi se vrlo aktivno koristio u informacijskim i psihološkim operacijama, akcijama u informacijskom prostoru.”

Obavještajac je dodao da su ruski ciljevi u sljedećih šest mjeseci osvajanje čitavog Donbasa, regije u kojoj se nalaze oblasti Luhansk i Donjeck, uz istovremeno zadržavanje već osvojenih teritorija u oblastima Herson i Zaporožje gdje se nalaze logističke žile kucavice za opskrbu ruske vojske preko poluotoka Krima.

“Držanje znači aktivnu obranu ili guranje nas nazad na položaje s kojih smo započeli našu ofenzivu,” rekao je.


Povezane vijesti