PolitikaPreporučeno

ISW bilježi rusko ‘operativno planiranje više razine s potencijalom stvaranja značajnih dobitaka’

Ruske snage propituju sjeveroistočnu bojišnicu u potrazi za slabim točkama ukrajinske obrane, rekli su u četvrtak i petak dužnosnici, dok analitičari motre njihovo neuobičajeno svrsishodno i dobro koordinirano razmještanje u četiri kraka.

Izvješća stižu nakon što je Rusija osvojila grad utvrdu Avdijivka, što je prihvaćeno kao potencijalna prekretnica u bitki za Donbas.

Associated Press potvrđuje pomicanje bojišnice u okolici gradova Liman i Kupjansk u Harkovskoj oblasti koja graniči s Rusijom.

Pritisak se nastavlja “unatoč golemim gubicima, za koje neprijatelj ne mari, on postojano obnavlja svoje rezerve,” rekao je na ukrajinskoj televiziji glasnogovornik operativne grupe zadužene za sjeveroistočnu bojišnicu, Ilija Jevlaš.

“Četiri paralelne osi”

O razmještanju na četiri paralelne linije na X-u je izvijestio i vašingtonski Institut za izučavanje rata (ISW).

“Ruska zapadna grupacija snaga nedavno je intenzivirala operacije duž linije Kupjansk-Svatove-Kremina i usredotočena je na četiri smjera napredovanja čija očita koordinacija izgledno odražava širi operativni cilj i operativno planiranje više razine,” navedeno je u seriji objava koje prepoznaju promjenu ruske strategije do sad uglavnom utemeljene na “koncentriranju velike mase trupa protiv pojedinačnih ciljeva (Bahmut & Avdijivka)” ili “višestruke napade duž smjerova napredovanja koji su bili predaleko da bi se međusobno podržavali i/ili razilazili.”

“Trenutna ruska ofenziva u sektoru Harkov-Luhansk (…) uključuje napade duž četiri paralelne osi koje se međusobno podupiru u potrazi za višestrukim ciljevima koji bi, uzeti zajedno, vjerojatno stvorili operativno značajne dobitke,” napisali su iz instituta.

Velika sila

Aktualne zapadnjačke procjene podudaraju se s izjavama ukrajinskih obavještajca. Vadim Skibitskij, zamjenik šefa Obavještajne službe Ministarstva obrane Ukrajine (GUR) u ovotjednom je intervjuu rekao da je Rusija unutar granica Ukrajine razmjestila 470.000 vojnika i nastavlja sa snaženjem vojnog ljudstva unutar svojih pograničnih područja kod Belgoroda, Kurska i Brjanska.

Obavještajac je dodao da su ruski ciljevi u sljedećih šest mjeseci osvajanje čitavog Donbasa, regije u kojoj se nalaze oblasti Luhansk i Donjeck, uz istovremeno zadržavanje već osvojenih teritorija u oblastima Herson i Zaporožje gdje se nalaze logističke žile kucavice za opskrbu ruske vojske preko poluotoka Krima.


Rat u Ukrajini