PolitikaPreporučeno

U ukrajinsku pobjedu vjeruje 10% Europljana | anketa

Većina Europljana nastavlja podupirati Ukrajinu u njezinom ratu s Rusijom, no u njezinu pobjedu vjeruje tek 1 od 10 ispitanika u paneuropskoj anketi koju je u siječnju povelo Europsko vijeće za međunarodne odnose (ECFR).

Istraživanje temeljeno na uzorku od 17.023 osoba iz 12 članica Europske unije ukazuje na generalnu promjenu sentimenta uvjetovanu aktualnim geopolitičkim previranjima.

Jedna od ključnih odrednica pritom je bivši američki predsjednik Donald Trump koji se, uz realne šanse za pobjedu, natječe za drugi mandat.

Trump je zauzeo oštro proturatni stav i čak sugerirao da će od EU-a zatražiti vraćanje novca koji je aktualna administracija demokratskog predsjednika Joe Bidena potrošila na svoj posrednički rat u Europi.

“Kompromis”

Većina Europljana koji su sudjelovali u anketi u takvom kontekstu sada vjeruje da će rat završiti s nekom vrstom “kompromisa”. Riječ je o značajnom pomaku u poredbi s komplementarnim istraživanjem iz prošle godine kada je više ispitanika držalo da Ukrajina mora i može vratiti sav izgubljeni teritorij.

Autori ankete u popratnim promišljanjima pišu da političari moraju prihvatiti “realističniji” pristup i definirati nove ishode.

“Kako bi opravdali nastavak europske potpore Ukrajini, čelnici EU-a morat će promijeniti način na koji govore o ratu,” rekao je suautor studije iz ECFR-a, Mark Leonard.

Većina Europljana je “očajna u nastojanju da spriječi rusku pobjedu” ali ne vjeruje da Kijev može dobiti rat, što znači da je najuvjerljiviji argument za rastući javni skepticizam oko nastavka potpore da ona “može dovesti do održivog, ispregovaranog mira koji pogoduje Kijevu – umjesto da bude percipiran kao Putinova pobjeda”.

Široka trezvenost

Anketa, provedena u 12 članica EU-a – uključujući Francusku, Njemačku, Mađarsku, Italiju, Nizozemsku, Poljsku, Španjolsku i Švedsku – potvrđuje percepciju neuspjeha dugoočekivane ukrajinske protuofenzive.

Istraživanje je provedeno prije ruskog osvajanja za kontrolu nad Donbasom značajnog grada Avdijivke.

Gubitak ufanja u pobjedu Kijeva pritom je uočljiv i u članicama čija je potpora Ukrajini najzdušnija. Da Kijev može dobiti rat protiv Moskve vjeruje oko 17% ispitanika u Poljskoj, Švedskoj i Portugalu.

U prosjeku, 37% anketiranih sada drži da će sukob završiti s kompromisom uz oštre razlike u percepciji ispitanika iz pojedinih zemalja.

Autori istraživanja pišu da Europljani nisu u “herojskom raspoloženju”, niti optimistični u percepciji situacije, iako je njihova predanost sprječavanju ruske pobjede ostala čvrsta.

Izazov za zapadnjačke krojače političkih smjernica bit će u uspješnom adresiranju dihotomije između urušavanja javnog uvjerenja u ukrajinsku pobjedu i održavanja potpore u “gubitničkom” ratu.

“S ulaskom Europe i SAD-a u sezonu izbora, potraga za definiranjem mira bit će kritično bojno polje,” napisali su istraživači. “Lideri će morati pronaći novi jezik koji odgovara trenutnom sentimentu.”


Povezane vijesti