Politika

Ukrajinci javljaju o ‘gomilanju vrlo moćnih snaga’, ruskom pritisku kod Časiv Jara

Ukrajinski izvori u petak su potvrdili gomilanje ruskih snaga u smjeru grada Časiv Jara smještenog deset kilometara jugoistočno od Bahmuta na liniji bojišnice koja utire put prema značajnim urbanim središtima Kramatorsku i Slovjansku – odnosno drugom po veličini ukrajinskom gradu Harkovu koji je ključan za kontrolu nad prirodnim resursima bogatom regijom Donbas čije je osvajanje predsjednik Vladimir Putin deklarirao kao jedan od neporecivih ciljeva “specijalne vojne operacije”.

Kramatorsk je od Časiv Jara najbržom cestovnom rutom udaljen 68.8 kilometara, Slovjansk 85 kilometara, a Harkov 281 kilometar.

Bitka za Časiv Jar

Ilja Jevlaš, glasnogovornik Grupacije trupa Horticija navodi da ruske snage oštricu usmjeravaju na glavnu cestovnu rutu prema sjeveru, odnosno gradove Časiv Jar i Kostjantinjivku.

Ruta od Časiv Jara do Harkova/Google Maps

“Gomilaju svoje vrlo moćne snage, i od sada se ovo može smatrati jednim od njihovih najsnažnijih prodora prema Časiv Jaru… Pristup Časiv Jaru utrt će put neprijatelju da nastavi svoje ofenzivne napore, nudeći odskočnu dasku za ofenzivu na Kostjantinjivku. I, naravno, njihov glavni cilj u regiji Donjeck je aglomeracija Kramatorsk-Slovjansk. Stoga neprijatelj ne štedi napore, pokušavajući iskoristiti trenutak – oni već duže vrijeme djeluju u skladu sa strategijom ‘trči gdje lije’, tražeći naše najslabije točke i (koristeći i) najmanje prilike za proboj naše obrambene linije, jačaju svoje grupacije i pribjegavaju napadačkom djelovanju,” rekao je Jevlaš prema citatu ukrajinske državne izvještajne agencije Ukrinform.

Glasnogovornik  je naveo da je oko Časiv Jara izgrađeno nekoliko obrambenih krugova, posijane su protutenkovske i protupješačke mine te druge fortifikacije.

“Pripreme za obranu Časiva Jara sežu sve do onih dana kada je neprijatelj uspio osvojiti Bahmut (u svibnju 2023. godine). Naravno, bilo je jasno da trebamo postaviti dodatne obrambene linije koje bi za nas bile povoljnije budući da je sljedeće najveće naselje u ovom području Časiv Jar,” rekao je.

“Tijekom proteklog dana neprijateljski ratni zrakoplovi izvršili su šest naleta i lansirali 52 bespilotne letjelice kamikaza u pravcu Bahmuta, te granatirali naše položaje 659 puta. Bila su i četiri borbena okršaja, pri čemu je neprijatelj izgubio 100 ljudi, poginulih i ranjenih, i 101 jedinicu vojne tehnike,” rezimirao je glasnogovornik.

Izvješća iz Rusije

Ruska državna izvještajna agencija TASS u petak je pak citirala Igora Kimakovskog, savjetnika separatističkog lidera Narodne Republike Donjeck, koji je rekao da su ruske snage u blizini Časov Jara uništile kolonu ukrajinskih oklopnih vozila i vojno osoblje.

“Naše trupe udarile su kolonu oklopa i osoblja ukrajinskih oružanih formacija u blizini Časov Jara. Neprijatelj je pokušao prikriti svoju prisutnost, ali nije uspio,” rekao je savjetnik.

Precizni ruski udari “izbrisali su nekoliko ukrajinskih oružanih vozila i oko 20 pripadnika neprijateljskog osoblja”.

Poraz

Bloomberg je u četvrtak izvijestio da su ukrajinske procjene situacije na bojišnici “sve sumornije” uslijed ograničavanja korištenja topničkog i drugog streljiva i gubitka ljudstva. Ukoliko Zapad ne pospješi isporuku oružja, ruske snage ukrajinsku bi obranu mogle slomiti do ljeta.

“Ruski predsjednik Vladimir Putin nije odustao od svog prvotnog cilja zauzimanja velikih gradova, uključujući glavni grad Kijev i Odesu, prema procjenama ukrajinske obavještajne službe,” rekla je osoba koja je tražila anonimnost. “Kad bi ruske snage stigle do Odese, bile bi u mogućnosti zatvoriti ukrajinske ključne izvozne rute žitarica kroz Crno more i također otvoriti pristup Moldaviji, gdje se odcijepljena regija Pridnjestrovlje u srijedu obratila Moskvi za političku potporu.”

“Ukrajina bi mogla početi gubiti rat ove godine”, rekao je Michael Kofman, stručnjak za Rusiju i Ukrajinu pri Carnegie Endowment for International Peace, u podcastu War on the Rocks.


Related Posts