Biznis i ekonomijaPreporučeno

Volkswagen očekuje usporavanje prodaje u 2024.

Volkswagen (VW) u petak je prognozirao usporavanje prodaje u 2024. godini citirajući slabljenje gospodarskih izgleda, snaženje konkurencije i rast troškova proizvodnje.

Prvak europske automobilske industrije u čijem su portfelju marke Audi, VW i rasni Lamborghini u tekućoj godini očekuje rast prodaje za 5%, nakon prošlogodišnjeg propinjanja za 15.5%.

Prihodi od prodaje trebali bi iznositi 338 milijardi eura, u poredbi s lanjskih 322.3 milijarde eura.

Analitičari LSEG-a za 2024. očekuju manji iznos od 316 milijardi eura.

Arno Antlitz, glavni direktor financija VW-a, investitorima je rekao da u 2024. godini vidi “prigušene gospodarske izglede i intenzivno natjecajnje”.

Dodao je da tvrtka ostaje uvjerena u postizanje cjelogodišnjih ciljeva i podcrtao lansiranje novih proizvoda, usluga i modela.

Industrijski blues

Prognoze su u trendu s očekivanjima drugih europskih velikana, uključujući Mercedes-Benz i Stellantis, koji su prošlog mjeseca prilikom predstavljanja poslovnih rezultata također citirali “frontalne vjetrove”.

Europske tržište automobila remete američki i kineski rivali, kao i uočljiv pad potražnje za električnim automobilima uvjetovana nizom loših iskustava.

U startu skuplji, električni automobili trpe snažnu deprecijaciju vrijednosti, što je dvosjekli mač za cjenovno osjetljive i u kontekstu generalnih gospodarskih kretanja suzdržane kupce.

Dionice Volkswagena po izvješću su pale do 7.1%, na najnižu razinu u više od četiri mjeseca.

Rezultati su pokazali veći od očekivanog pad operativne marže koja je u 2023. iznosila 7.0%, u poredbi sa 7.9% u godini prije.

Volkswagen je rekao da u 2024. očekuje operativnu maržu od 7.0% do 7.5% i predložio povećanje dividende za svoje obične i povlaštene dionice za 0.30 eura – na 9.00, odnosno 9.06 eura po dionici.

Grabancijaš/Reuters


Povezane vijesti