Biznis i ekonomija

‘Nekonkurentni’ VW traži 10 milijardi eura ušteda, zbrinjava višak radnika

Deset milijardi eura vrijedne mjere štednje uključuju smanjenje radne snage, najavili su u ponedjeljak menadžeri Volkswagen grupe koji u posljednjim tjednima vode pregovore s radničkim vijećem.

Racionalizacija je prvi korak u tranziciji prema proizvodnji isključivo električnih automobila za čiju je izradu potrebno manje mehaničkih dijelova i manje ruku.

“S mnogim našim već postojećim strukturama, procesima i visokim troškovima, više nismo konkurentni kao marka Volkswagen,” napisao je generalni direktor Thomas Schäfer u poruci na intranetu VW-a koja se našla u posjedu Reutersa.

Grupa je prije rekla da u restrukturiranju namjerava iskoristiti prednosti “demografske krivulje” i da do 2029. godine neće dijeliti otkaze već radije nuditi otpremnine i druge poticaje za odlazak ili prijevremenu mirovinu.

Izvještaj sa sastanka održanog u ponedjeljak sugerira da su sporazumi o djelomičnom ili prijevremenom umirovljenju okosnica strategije.

Menadžer ljudskih resursa, Gunnar Kilian, na vijećanju je rekao da će grupa veliku većinu od 10 milijardi eura ušteda postići kroz mjere štednje nevezane uz radnu snagu.

Najavio da će detalji biti razrađeni i poznati do kraja godine.

“Moramo konačno biti dovoljno hrabri i pošteni da izbacimo stvari koje se dupliciraju unutar tvrtke ili su jednostavno balast koji nam ne treba za dobre rezultate,” rekao je.