Biznis i ekonomija

S rastućom krizom suočena Argentina ostala bez ministra gospodarstva

Argentinski ministar gospodarstva Martin Guzman, štićenik Nobelom okrunjenog ekonomista Josepha Stiglitza, u subotu je uručio svoju ostavku nanijevši snažan udarac vladi suočenoj s rastućom ekonomskom krizom.

“S dubokim uvjerenjem i povjerenjem u svoju viziju puta kojim Argentina treba ići, nastavit ću raditi i djelovati za pravedniju, slobodniju i suvereniju Domovinu,” napisao je iskusni ekonomski strateg u objavi na Twitteru na kojoj je podijelio pismo upućeno predsjednik Albertu Fernandezu čija je vlada suočena s najnižim rejtingom od preuzimanja vlasti u 2019. godini.

Ostavka sugerira da su militantne struje unutar vladajuće većine dobile na težini.

Guzman je vladajuću koaliciju pozvao da postigne sporazum o njegovom nasljedniku.

“Vrući krumpir”

Miguel Kiguel, bivši tajnik argentinskih financija, za Reuters je rekao da tkogod preuzme dužnost neće imati lak posao jer bi inflacija ove godine mogla segnuti do 80% i jer postoji gotovo 100-postotna razlika između službenog i paralelnog tečaja nacionalne valute.

“Ne znamo tko dolazi ali ovo će biti jako vruć krumpir,” rekao je. “Tkogod došao imat će jako komplicirano vrijeme.”

Fernandez je Guzmana u 2019. godini imenovao uz veliko ufanje.

“On je mlad muškarac koji je jako dobro uvježban i dobro razumije argentinski sukob oko duga i također makroekonomski konflikt,” rekao je peronist o njegovom imenovanju nakon pobjede na izborima (više).

Argentina je od proglašenja neovisnosti u 1816. bankrotirala osam puta, najspektakularnije u 2001. kada je propustila platiti obrok od 100 milijardi dolara.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Comments (1)

  1. […] Gospodarstvo bi slom moglo iskusiti i prije, nakon što je s rastućom krizom suočen ministar financija odstupio s dužnosti. […]

Comments are closed.