PolitikaPreporučeno

Medvjedev: mi smo umjereni, Ukrajinu smo mogli sravniti sa zemljom

Dmitrij Medvjedev, jedan od najzdušnijih i najodanijih saveznika ruskog predsjednika Vladimira Putina, u petak je u intervjuu za francusku televiziju rekao da Moskva neće zastaviti vojnu kampanju u Ukrajini čak i ako Kijev odustane od aspiracija za ulazak u Sjevernoatlantski savez (NATO).

>>>Kronologija rata u Ukrajini

Putin je ususret invaziji Zapad učestalo upozoravao da se “Rusija nema kamo povući” i da neće dopustiti širenje NATO-a na ruskim granicama.

Medvjedev je ponovio i podcrtao gledište.

“Želim vam reći jednu stvar: da nismo bili prisiljeni, tada ne bismo imali akciju poput specijalne vojne operacije. Da je ukrajinsko vodstvo imalo hrabrosti i prepoznalo realnosti, da ukrajinsko vodstvo osam godina nije progonilo svoju populaciju u Donjecku i Luhansku, da tamo nije bilo tisuća žrtvi ukrajinskih i ruskih građana, da NATO nije provocirao ukrajinske sjevernoatlantske aspiracije,” rata ne bi bilo.

“Umjerenost, pošteda”

Upitan o tijeku i tempu operacije, odnosno percepciji pojedinih zapadnjačkih analitičara i političara da ruska kampanja nije u skladu s očekivanjima Kremlja, Medvjedev je naveo kako je riječ o izboru.

“Mi razumijemo da (specijalna vojna operacija) sada napreduje u skladu s najpoštednijom, umjerenijom opcijom. Naša zemlja, kao i snage Republike Donjeck i Republike Luhansk, djeluju samo protiv oružanih snaga Ukrajine. Da je situacije bila drugačija, tada bi, kao što razumijete, vojna kampanja završila puno brže. No to bi podrazumijevalo potpuno drugačije posljedice za Ukrajinu. Njezina bi infrastruktura bila potpuno uništena, središta odlučivanja, vlasti i nadalje – sve bi bilo uništeno. Mi nismo išli s tom opcijom.”

>>>Anamneza rata – kronologija neovisne Ukrajine

Zamoljen da komentira posrednički rat i njegov utjecaj na bojišnicu, uključujući zapadnjačko naoružavanje Kijeva naprednim sustavima kakav je HIMARS, Medvjedev je rekao da Moskva zasad ne vidi značajnu prijetnju, ali da bi se to moglo promijeniti ako Washington u ratni teatar razmjesti dalekometne sustave.

“Jedna je stvar kad ove vrste raketa lete 70 kilometara, a druga ako imaju doseg od 300-400 kilometara. To bi bila izravna prijetnja teritoriju Ruske Federacije,” rekao je.

>>>Putin: zapadnjačke pošiljke oružja ‘lomimo kao orahe’

Medvjedev je naizgled potvrdio i recentna izvješća prema kojima Moskva nije u žurbi jer drži da bi zima mogla osnažiti njezin geopolitički i vojno-strateški položaj. On je ponovio gledište Putina da će operacija trajati koliko bude trebalo i da njezine ciljeve uvjetuju zapadnjačke akcije.

“Zapadna Rusija”

Zanimljivo, također je rekao da odustajanje Kijeva od NATO aspiracija više nije ključni preduvjet za nastavak mirovnih pregovora i postizanje mira.

“Odricanje od sudjelovanja u Sjevernoatlantskom savezu sada je od vitalnog značaja, ali više nije dovoljno za uspostavu mira,” izjavio je.

>>>Putin: poriv Zapada da se bori do zadnjeg Ukrajinca je tragedija

Iako u razgovoru nije ponudio daljnja tumačenja, u Europi cenzurirani ruski mediji postojano bilježe gledišta ruskih političara da se operacija mora nastaviti do rušenja “kijevskog režima”.

U ilustraciji motrišta, Medvjedev je u srpnju upozorio na nestanak Ukrajine i objavio novu kartu zapadne Rusije.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Grabancijaš/TASS/Reuters

Comments (3)

  1. […] >>>Medvjedev: mi smo umjereni, Ukrajinu smo mogli sravniti sa zemljom […]

  2. […] >>>Medvjedev: mi smo umjereni, Ukrajinu smo mogli sravniti sa zemljom […]

  3. […] >>>Medvjedev: mi smo umjereni, Ukrajinu smo mogli sravniti sa zemljom […]

Comments are closed.