PolitikaPreporučeno

Separatisti okidaju referendume o priključenju Rusiji | rat u Ukrajini

Zastave Ukrajine i Rusije; Foto: Damian/YouTube

Dvije separatistički ustrojene ukrajinske oblasti u utorak su najavile planove o neposrednom održavanju referenduma o pripajanju Rusiji.

Očekuje se da će plebisciti biti zaključeni do kraja tjedna.

Korak prema formalnoj aneksiji predstavlja ozbiljnu eskalaciju geopolitičkog odmjeravanja Zapada i Rusije i stiže nakon ukrajinske protuofenzive tijekom koje je vraćena kontrola nad velikim pojasom teritorija na sjeveroistoku Ukrajine.

Sjever i jug

Referendume će u razdoblju od 23. do 27. rujna održati Luhanska narodna republika (LNR) i susjedna Donjecka Narodna Republika (DNR), dvije oblasti u regiji Donbas čiju je neovisnost predsjednik Vladimir Putin prepoznao neposredno prije početka svoje “specijalne vojne operacije” za “denacifikaciju” i demilitarizaciju Ukrajine.

>>>Kronologija rata u Ukrajini

“Pozivam vas da u slučaju pozitivne odluke na referendumu – u koju mi nimalo ne sumnjamo – što je prije moguće razmotrite da DNR postane dijelom Rusije,” napisao je u objavi na društvenim mrežama lider DNR-a, Denis Pušilin.

>>>Rusija udara civilnu infrastrukturu, Kijev iskapa grobnice, Putin i Biden prijete

Njegov je apel stigao nakon što su od Rusije imenovani dužnosnici i službenici u južnoj oblasti Herson, gdje ruske snage kontroliraju 95% teritorija, također najavili referendum. Očekuje se da će sličan poziv uputiti i proruske vlasti u Zaporoškoj oblasti.

Ukrajina, Sjedinjene Američke Države i NATO referendume su unaprijed odbacile kao nelegitimne.

“Silnice ruskog razvoja”

Dmitrij Medvjedev, bivši ruski predsjednik i aktualni zamjenik predsjednika ruskog Vijeća sigurnosti, u recentnim je istupima rekao da će ishod glasanja biti nepovratan i najvećoj nuklearnoj sili svijeta dati carte blanche da brani ono što će postati zakonitim dijelom njezina teritorija.

>>>Medvjedev: mi smo umjereni, Ukrajinu smo mogli sravniti sa zemljom

“Zadiranje u ruski teritorij je zločin koji vam omogućuje korištenje svih snaga samoobrane,” napisao je u objavi na Telegramu. “Zbog toga se Kijev i Zapad toliko plaše ovih referenduma.”

Dodao je da ustav svakom budućem lideru Rusije onemogućuje poništenje referendumskih ishoda.

“Oni (referendumi) potpuno bi promijenili silnice ruskog razvoja u desetljećima koja dolaze. I ne samo naše zemlje. Geopolitička preobrazba svijeta bila bi nepovratna kada bi novi teritoriji bili uključeni u Rusiju,” odvagnuo je.

>>>Volodin: Ukrajina čini sve što može kako bi osigurala de se ne zaustavimo u Donbasu

Politički teškaš i utjecajni predsjednik donjeg doma ruskog parlamenta Vjačeslav Volodin opetovano je signalizirao da će Duma podržati odluku separatista za pripajanje matici.

Forma

U aktualnom je trenutku nejasno kako će separatisti provesti plebiscite. Rusija trenutačno kontrolira oko 60% teritorija u Donjecku i utvrđuje položaje u Luhansku suočenom s ukrajinskom protuofenzivom.

Proruski dužnosnici prije su rekli da bi glasanje moglo biti elektroničko.

Rusija u anektiranje istoka i juga Ukrajine kreće osam godina nakon pripajanja poluotoka Krima.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Comments (1)

  1. […] separatisti ovog su tjedna najavili seriju neposrednih plebiscita o pripajanju matici po čijem bi zaključenju Rusija mogla izmijeniti okvire “specijalne […]

Comment here