PolitikaPreporučeno

Braća Italije dokinula izbornu utrku člana koji je veličao Hitlera

Giorgia Meloni; Foto: giorgiameloni.it

Braća Italije, stranka koja se s krajnje desnih margina prelila u glavnu političku struju i slovi kao favorit na dolazećim izvanrednim izborima u utorak je suspendirala jednog od svojih kandidata na otoku Siciliji nakon što su mediji podsjetili na njegovo štovanje i veličanje nacističkog diktatora Adolfa Hitlera.

>>>Dekodiranje Giorgie Meloni

Stranka korijene vuče iz neofašističkog pokreta oformljenog nakon Drugog svjetskog rata, no njezina aktualna predsjednica i izgledna buduća premijeraka Italije, Giorgia Meloni, odbacuje etikete i inzistira da je stranka reformirana i sada pripada glavnoj konzervativnoj struji.

Ostavština

Kritičari istovremeno drže da su porivi i ostavština još uvijek snažni. Dnevni list La Repubblica, ovog je tjedna objavio komentare stranačkog kandidata Calogera Pisana podijeljene na društvenim mrežama u kojima on veliča Hitlera kao “velikog državnika”.

>>>Ostavka talijanskog premijera utire put desnici, neofašistima

Pisano je u 2016. godini hvalio gledišta da je Meloni “moderna fašistkinja” i pisao da Braća Italije “nikad nisu skrivala svoje istinske ideale”.

Objava njegovih objava odmah je naljutila talijanske Židove.

“Ideja da oni koji hvale Hitlera mogu sjediti u sljedećem parlamentu je neprihvatljiva,” napisala je na Twitteru Ruth Dureghello, čelnica židovske zajednice u Rimu.

Braća Italije na prijepor su reagirala neposrednim isključenjem Pisana iz izborne utrke.

>>>Talijanska Demokratska stranka tinejdžerima obećava ‘miraz’ od 10,000 eura

“Od sada nadalje, Pisano stranku više ne predstavlja niti na jednoj razini,” navela su Braća u izjavi za javnost.

Isprika

Pisano je ponudio ispriku: “Prije mnogo godina, napisao sam stvari koje su duboko pogrešne,” napisao je u reakciji na Facebooku uz navod da je prijeporne objave izbrisao “prije nekog vremena”.

>>>Krah vlade nacionalnog jedinstva u Italiji

Posljednje ankete sugeriraju da će Braća Italije iz izbora izaći kao najsnažnija talijanska politička stranka i predvodnica udesno ustrojene vlade s većinom u oba parlamentarna doma.

Talijani na izbore izlaze 25. rujna.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Grabancijaš/Reuters

Comment here