PolitikaPreporučeno

Dekodiranje Giorgije Meloni

Posljednje ankete potvrđuju da bi talijanska desnica na ovomjesečnim izborima mogla odnijeti povijesnu pobjedu.

>>>Krah vlade nacionalnog jedinstva u Italiji

Istraživanje think tank Instituta Cattaneo temeljeno na anketama provedenima do 31. kolovoza sugerira da bi konzervativni blok mogao osvojiti najmanje 258 od 400 zastupničkih mjesta u donjem domu i 131 od 200 fotelja u senatu.

Institut je procijenio da na desnoj fronti ujedinjena Braća Italije, Liga i Forza Italia imaju 91.5% za osvajanje apsolutne većine u oba doma.

>>>Italija promišlja kako animirati 2.6 milijuna ljudi koji su odustali od rada

Najjača stranka u savezništvu krajnje su udesno ustrojena Braća Italije predvođena 45-godišnjom Giorgiom Meloni koja će, ukoliko se procjene pokažu točnima, postati prva premijerka Italije.

>>>Talijanska Demokratska stranka tinejdžerima obećava ‘miraz’ od 10,000 eura

Meloni je dugo slovila kao ultrakonzervativna političarka, no talijanski mediji drže da su njezina gledišta evoluirala ili su pripitomljena, po uzoru na rebrendiranu Marine Le Pen koja je za nikad manju dlaku izgubila predsjedničke izbore u Francuskoj.

Giorgia Meloni; Foto: giorgiameloni.it
Dekodiranje

Decode39, spin-off projekt koji proizlazi iz Formichea, vodeće geopolitičke i analitičke novinske kuće koja od 2004. informira talijanske donositelje odluka na svojim je stranicama objavio gledišta “prave Meloni” koja su prozapadnjačka, proeuropska i proukrajinska.

Izvor bilježi sljedeće detalje od interesa:

Giorgia Meloni; Foto: giorgiameloni.it
O fašizmu

“Osoba sam koja kaže što misli. U životu, uvijek sam govorila što mislim, i često sam zbog toga plaćala. Kad bih mislila da bi se (fašistički) režim trebao vratiti u Italiju, ja bih to rekla. Umjesto toga, borila sam se samo za slobodu i demokraciju.”

O Ukrajini

Meloni je od početka rata deklarirala bezuvjetnu podršku Kijevu i osuđivala Moskvu. Njezina su gledišta na trenutke zrcalila bivšeg tehnokratskog premijera Marija Draghija i bila daleko od uobičajenih stranačkih linija u koaliciji gdje Liga i Forza Italija uživaju ambivalentne odnose s Rusijom.

>>>Ostavka talijanskog premijera utire put desnici, neofašistima

Odluka da se priklonim ukrajinskom otporu “bila je jedna od najlakših odluka u mom životu,” rekla je Meloni za La Stampu.

Giorgia Meloni; Foto: giorgiameloni.it
O naoružavanju Ukrajine

Govoreći o nastavku naoružavanja Ukrajine, Meloni je pokazala uvjetovanje i dominaciju: “Vanjska politika vlade predvođene Braćom Italije ostat će kakvom je danas. To je za mene (nužni) uvjet. Ja ne mislim da (moji koalicijski partneri) žele to propitivati,” rekla je. “Ako mi ne pošaljemo oružje, Zapad će to nastaviti, i oni će nas smatrati neozbiljnom zemljom. Moramo biti lucidni: ne možemo misliti da neutralnost dolazi bez posljedica.”

Transatlantska spona

Decode navodi da gledišta podijeljena u intervjuu neće začuditi pažljivije promatrače. Meloni je u posljednjim godinama skovala čvrsto savezništvo s američkom Republikanskom strankom. Bila je orator na tri republikanske (CPAC) konvencije. Također je članica Međunarodnog republikanskog instituta i Instituta Aspen.

Giorgia Meloni; Foto: giorgiameloni.it

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Comments (1)

Comments are closed.