PolitikaPreporučeno

Pročitajte précis govora Meloni koji ‘inspirira strah’ u glavnoj struji | VIDEO

Desno krilo talijanske politike iz prijevremenih izbora izlazi s neuobičajenom većinom i trijumfom koji obećava raritetnu stabilnost.

Koalicija okupljena oko Braće Italije i izgledne buduće premijerke Giorgije Meloni naše susjede odvodi u političku konstelaciju kakva nije zabilježena od Drugog svjetskog rata.

>>>Dekodiranje Giorgije Meloni

“Očekujem da ćemo kroz najmanje pet godina gurati naprijed bez ikakvih promjena, bez vijuganja, s prvenstvom stvari koje trebamo napraviti,” rekao je lider Lige i jedan od ključnih dionika dolazeće vlade, Matteo Salvini.

Prema posljednjim, gotovo konačnim rezultatima objavljenima u ponedjeljak poslije 12 sati, koalicija Braće, Lige i Forza Italije predvođene neuništivim bivšim premijerom Siliviom Berlusconijem drži solidnu većinu u oba parlamentarna doma.

>>>‘Freudova omaška’ Berlusconija podsjetila na bliskost s ‘mlađim bratom Putinom’

U širem, europskom kontekstu, talijanski birači i građani nastavljaju trend skretanja udesno. Značajan politički proboj ove su godine postigli i Švedski demokrati, do jučer parije i politički otpadnici etiketirani kao “krajnja” ili “radikalna” desnica.

>>>Salvini ošinuo von der Leyen: Poštujte slobodan, demokratski i suveren glas talijanskog naroda!

Europski politički mainstream zadrhtao je i u lipnju kada je Nacionalno okupljanje Marine Le Pen zabilježilo svoj do sad najveći izborni uspjeh u Francuskoj.

Meloni je Braću ususret glasanju otrgnula od etiketa i usidrila na desnom centru. Zavjetovala je fiskalnu mudrost, kontinuitet zapadnjačke politike i podrške Ukrajini.

Bog, domovina i obitelj

Grabancijaš povodom trijumfa donosi transkript jednog od njezinih znamenitijih govora koji u aktualnom trenutku provocira velik interes na društvenim mrežama pa ga je u posljednjim danima samo na Twitteru pogledalo više od trinaest milijuna ljudi.

“Zašto je obitelj takav neprijatelj? Zašto je obitelj tako zastrašujuća? Postoji jedan odgovor na ta pitanja. Zato što nas definira. Zato što je ona naš identitet. Zato što je sve ono što nas definira sada neprijatelj za one koji bi željeli da mi više nemamo identitet i da jednostavno postanemo savršeni potrošački robovi. I zato oni napadaju nacionalni identitet, napadaju religijski identitet, napadaju identitet spola i identitet obitelji. Ja se ne mogu definirati kao Talijanka, kršćanka, žena, majka. Ne. Moram biti građanin X, spol X, roditelj broj 1, roditelj broj 2. Moram biti brojka. Zato što kad sam samo broj, kad više nemam identiteta niti korijena, tada ću biti savršeni sužanj na milosti financijskih špekulanata. Savršeni potrošač. To je razlog zašto mi inspiriramo toliki strah … Zato što mi ne želimo biti brojke, mi ćemo braniti vrijednosti ljudskih bića. Svakog pojedinog ljudskog bića. Zato što svatko od nas ima jedinstveni genetički kod koji je neponovljiv. Svidjelo se to vama ili ne, to je sveto. Mi ćemo to braniti. Mi ćemo braniti Boga, domovinu i obitelj.”

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Comments (2)

  1. […] je nakon prijevremenih izbora skrenula oštro udesno i trenutačno je u postupku formiranja nove […]

  2. […] nacionalistička stranka Braća Italije iz prošlomjesečnih je prijevremenih izbora izašla kao najsnažnija politička sila koja će zajedno s više ili manje udesno ustrojenom Ligom Mattea Salvinija i Forza Italijom Silvia […]

Comments are closed.