Biznis i ekonomijaPreporučeno

Inflacija u srpnju osvojila nove vrhunce, nastavila rekordni niz

Godišnji indeks potrošačkih cijena od srpnja 2002. do srpnja 2022./DZS

Državni zavod za statistiku (DZS) u srijedu je izvijestio da su potrošačke cijene u srpnju 2022. u poredbi s lipnjem u prosjeku bile više za 0.4%, dok su se na godišnjoj razini propele za 12,3%.

>>>Inflacija proizvođačkih cijena nastavlja koketirati s povijesnim vrhuncima | srpanj 2022.

Riječ je o trećem uzastopnom mjesecu obaranja povijesnih rekorda, nakon 12,1% u lipnju i 10,8% u svibnju.

U poredbi s istim mjesecom lani, u srpnju su ponajviše divljale cijene prijevoza (19,2%), hrane i bezalkoholnih pića (18,3%) te restorana i hotela (16,8%). Troškovi stanovanja porasli su za 9,7%.

>>>U srpnju novi rekord, nastavak šarmantne ‘savršene oluje’ extra! extra! inflacije u eurozoni

Promatrano prema posebnim skupinama, najviše su porasle cijene energije, za 20,6%.

Mjesečni indeksi potrošačkih cijena u srpnju 2022./DZS
Najveća stopa inflacije u novijoj povijesti

Analitičari Raiffeisenbank Austria (RBA) u komentaru trendova očekuju nastavak inflatornih pritisaka u dolazećim mjesecima prije blagog popuštanja ususret kraju godine.

“Ne očekujemo pad cijena energije i hrane već tek usporavanje i možebitno smirivanje na trenutno povišenim razinama. Stoga će prema našoj procjeni u 2022. godini Hrvatska zabilježiti najveću stopu inflacije u svojoj novijoj povijesti. Naša trenutna prognoza od 9,2% uvelike je izložene rizicima da bude viša. Štoviše, s posljednjim podacima za srpanj izgledna je revizija procjene inflacije potrošačkih cijena prema razini od 10%,” napisali su iz RBA čiji analitičari u idućoj godini očekuju prosječnu stopu inflacije iznad 4%.

>>>Inflacija: Ekonomski savjet predložio novčanu pomoć za oko 785 tisuća najranjivijih građana

Većina vodećih središnjih banaka, uključujući Europsku središnju banku, cilja ili priželjkuje rast cijena od 2% u srednjem roku.

Harmonizirani indeks potrošačkih cijena

Cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju, mjerene harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena, u srpnju 2022. u odnosu na lipanj 2022. u prosjeku su više za 1,4%. U odnosu na srpanj 2021., tj. na godišnjoj razini, u prosjeku su više za 12,7%, dok su u godišnjem prosjeku više za 7,1%.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Comments (3)

  1. […] ECB je stezanje monetarne politike započeo prošlog mjeseca, nakon dugotrajnog inzistiranja da je rast cijena privremen. Inflacija se uslijed okolišanja propela blizu dvoznamenkastih vrijednosti kakve bilježi rastući broj članica Europske unije, uključujući Hrvatsku. […]

  2. […] >>>Inflacija u srpnju osvojila nove vrhunce, nastavila rekordni niz […]

  3. […] u srpnju na 9%, četverostruko je i kusur puta veća od ciljane i priželjkivane inflacije od 2% u srednjem roku. […]

Comments are closed.