Biznis i ekonomijaPreporučeno

UGP bilježi ‘šok i strah’ zbog divljanja cijena, novih ugovora za opskrbu plinom

Predsjednik Udruge Glas poduzetnika Hrvoje Bujas; Foto: UGP/Handout

Udruga Glas poduzetnika (UGP) u srijedu je upozorila da inflatorni pritisci na tržištu plina ugrožavaju poslovanje i opstojnost tvrtki te pozvala na žurnu intervenciju i pomoć Vlade RH.

>>>Gazprom upozorava na zimsko ključanje europskih cijena plina

Povod za uzbunu novi su ugovori Gradske plinare Zagreb “koji su izazvali šok i strah kod poduzetnika od nadolazeće jeseni i predstojeće sezone grijanja.”

“Novi ugovori donose i nova pravila. Kako bi osigurala naplatu potraživanja Gradska plinara Zagreb je u novom ugovoru dodala sredstvo plaćanja u vidu zadužnice od 1000,00 ili 2000,00 EUR. Isto tako umjesto dosadašnje fiksne cijene plina po KWh cijena plina će se formirati svaki mjesec ovisno o kretanju cijena na burzi prirodnog plina u Austriji ili Mađarskoj, a radi se o nerealnim cijenama koje bi se mogle kretati u rasponu od 150 – 200 EUR po MWh. Hrvatska se ponosi i diči što imamo LNG koji je na vrijeme napravljen, te  ima dovoljan kapacitet za Hrvatsku i hrvatske poduzetnike. Pitamo se zašto se plin za poduzetnike ne koristiti iz LNG terminala? Ovakva situacija je apsolutno nedopustiva, smatramo da se stvari pod hitno moraju mijenjati, inače će mnogi biti osuđeni na propast,” upozoravaju iz UGP-a.

“Zima dolazi”

Poduzetnici negoduju i zbog kratkog, jednomjesečnog roka za potpisivanje novih ugovara uz procjenu da on ne dozvoljava primjereno informiranje o situaciji i ponudi na tržištu.

>>>DP objavio ‘matematiku cijene plina’, premijeru savjetovao da podnese ostavku

“Naime, potpisani ugovor mora se poslati do 1. rujna, a zadužnica izdana u eurima, potpisana od ovlaštene osobe i solemnizirana kod javnog bilježnika do 15. rujna, u protivnom će opskrbljivač uputiti nalog za obustavu opskrbe plinom od 1. listopada 2022. godine.”

Udruga u takvom kontekstu od Vlade traži žurne i učinkovite mjere podrške i pomoći.

“UGP neće stajati sa strane, naših 20.000 članova, mahom mikro, malih i srednjih poduzetnika i obrtnika očekuje jaku reakciju. Ukoliko se ne nađe adekvatno rješenje u suradnji s ministarstvom i ministrom Filipovićem mogu se očekivati i veće akcije, uključujući i prosvjed u gradu Zagrebu na Trgu bana Jelačića,” najavio je predsjednik udruge Glas poduzetnika Hrvoje Bujas.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima