Biznis i ekonomijaPreporučeno

ECB zabrinut zbog inflacije, gubitka sidra | bilješke

Krojači monetarne politike na posljednjem su vijećanju upravnog odbora Europske središnje banke (ECB) pokazali rastuću zabrinutost zbog nastavka propinjanja cijena u europodručju.

“Procijenjeno je da se inflatorni pritisci pojačavaju,” piše u bilješkama sa sastanka održanog 21. srpnja objavljenima u četvrtak.

>>>Fed povukao ručnu, ECB dvoji – HUB analizira | monetarna politika

“Postojano visoka inflacija predstavlja rastući rizik da bi dugoročna očekivanja inflacije mogla postati neusidrenima.”

ECB je prošloga mjeseca prvi put od 2014. godine referentnu kamatnu stopu za financijski sustav uzdigao iz negativnog teritorija i postavio na 0%. Korekcija od 50 baznih bodova bila je snažnija od očekivanja tržišta i analitičara ukazujući na zabrinutost oko daljnjeg kretanja cijena.

Traženje sidra

Inflacija u eurpodručju povijesne rekorde obara iz mjeseca u mjesec, narušavajući ugled i povjerenje u ECB čija je predsjednica Christine Lagarde postojano inzistirala da su inflatorni pritisci privremeni i prolazni.

>>>U srpnju novi rekord, snažno zagrijavanje inflatorne jezgre u europodručju

Stopa, u srpnju na 9%, četverostruko je i kusur puta veća od ciljane i priželjkivane inflacije od 2% u srednjem roku. Posljednje projekcije sugeriraju da će postotak postati dvoznamenkastim prije postupnog i dugotrajnog povlačenja prema cilju kroz 2024. godinu.

Natuknice o “podizanju sidra” ukazuju da potrošači i biznisi gube povjerenje u spremnost ECB-a da zauzda inflaciju što može odvesti u neugodnu spiralu postojanog rasta plaća i cijena.

“Nastavak usidrenja inflatornih očekivanja ovisi o odlučnom djelovanju Upravnog vijeća na pogoršane izglede inflacije,” piše u bilješkama.

>>>Schnabel komentirala postojanost inflatornih pritisaka, izglede recesije

Odrednice također sugeriraju spremnost na novo stezanje politike za 50 baznih bodova u rujnu, ali ostavljaju prostor i za manju korekciju.

“Odlučna neodlučnost”

Povod za “odlučnu neodlučnost” neuobičajen je i neočekivani splet okolnosti koji je ECB postavio između čekića i nakovnja. Banka je istovremeno suočena s povijesnim inflatornim pritiscima i sve izglednijom recesijom. Prvi trend zahtjeva stezanje, a drugi popuštanje monetarne politike.

>>>Panetta pozvao na recesijski oprez u stezanju monetarne politike

Ako je suditi prema objavljenim bilješkama, zabrinutost zbog inflacije trenutačno zasjenjuje brigu od recesije, što je i gledište američkih Federalnih rezervi koje su na rast cijena reagirale pravodobno i odrješito uz jasan signal da će inflaciju zauzdati i po cijenu gospodarske kontrakcije.

Bilješke ukazuju da je upravno vijeće itekako svjesno recesijskih izgleda, ali i uvjerenje da je za odgovor na iste primjerenija fiskalna politika.

>>>Hrvatska euro usvaja u ‘prokletom trenutku’ | analiza

“Monetarna politika nije mogla pružiti učinkovitu podršku kada se gospodarstvo našlo na udaru serijskih šokova opskrbe,” piše u izvještaju sa sastanka.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Comments (3)

  1. […] >>>ECB zabrinut zbog inflacije, gubitka sidra | bilješke […]

  2. […] se motrište odnosi na rizik od “gubitka sidra”, odnosno scenarij u kojem poduzetnici i potrošači gube povjerenje u hlađenje inflacije i […]

  3. […] >>>ECB zabrinut zbog inflacije, gubitka sidra | bilješke […]

Comments are closed.