Biznis i ekonomijaPreporučeno

Fed povukao ručnu, ECB dvoji – HUB analizira | monetarna politika

Hrvatska udruga banaka (HUB) u svježoj analizi, predstavljenoj na 10. Susretu guvernera i bankara regije koji se održava u Rovinju, nudi uvide i promišljanja o inflaciji, monetarnoj politici i gospodarskom rastu u europodručju u izazovnim vremenima serijskih šokova.

>>>Sudjelovali smo u #AskECB sa Schnabel, dobili odgovore na pitanja o zelenim obveznicima, inflaciji

Analiza stiže u trenutku odrješitog stezanja monetarne politike za kojim je u maniri povlačenje ručne kočnice posegnula američka središnja banka. Najave i potezi Federalnih rezervi, Feda, u posljednjim tjednima izazivaju obilato, reklo bi se epohalno krvarenje na svim ključnim američkim burzama, količina novca koja je “isparila preko noći” usporediva je s krahom američkog financijskog tržišta začetog u 2007. godini propadanjem Lehman Brothersa a kasnije upisanog u povijest kao “Velika recesija”.

>>>MMF isporučio jednu od najtmurnijih gospodarskih prognoza ikad

Suočen s najsnažnijom inflacijom u posljednjih četrdeset godina Fed je u četvrtak kamatnu stopu za financijski sustav povećao za pola postotnog boda, najviše u jednom mahu u dva desetljeća (CNBC).

Dionice gubitke bilježe pet tjedana zaredom (WSJ).

Dvojbe

HUB u teaseru analize podsjeća da su dvojbe o monetarnoj politici u grozničavoj žiži rasprava s obje strane Atlantika.

“S jedne strane postoji strah da monetarno zaoštravanje kasni, dok s druge strane, prerano i/ili prejako monetarno zao­štravanje također izaziva zabrinutost. Naime, provođenje takve politike prijeti izazivanjem nepotrebnog usporavanja gospodarskoga rasta, ili čak rece­sije, posebno nakon početka ruske agresije na Ukrajinu. Do ovih dvojbi došlo je uslijed različitog shvaćanja uzroka inflacije, odnosno pokreće li ju prenapuha­na agregatna potražnja (demand pull) ili pretežno vanjski šokovi na strani ponude (cijene energenata, pucanje lanaca nabave – tzv. cost push čimbenici infla­cije), iako se oni u pravilu miješaju,” rezimiraju iz udruge.

Analiza pritom sugerira da  “povećane varijacije relativnih cijena u uvjetima serije vanjskih šokova i decentraliziranih, ali snažnih fiskalnih reakcija 2020.-2022., ne znače da je efikasnost transmisije monetarne politike u europodručju smanjena. To može tako izgledati zbog utjecaja vanjskih šokova na cijene, no to što se monetarnom politikom ne mogu brzo poništiti učinci vanjskih šokova posljedica je njihove iznimne snage i pojave u seriji kakva nije zabilježena od Drugog svjetskog rata.”

Disonanca

Iako je navedeno gledište komplementarno promišljanju Europske središnje banke Grabancijaš podsjeća da su pozivi i upozorenja o pregrijavanju eurozone iz Upravnog vijeća ECB-a curili puno prije rata i ususret kraju prošle godine. Da u Upravi postoje dvojbe sugerira i činjenica da su pojedini članovi posegnuli za javnim propitivanjem daljnjeg kvantitativnog popuštanja (tiskanja, stvaranja novca kroz različite predpandemijske i pandemijske programe), što je krajnje neuobičajeno.

Iako su promišljanja o povodima, uzrocima i posljedicama u disonanci, HUB konstatira da “nema dvojbe o tome da visoka inflacija početkom 2022. godine predstavlja i povijesni izazov i svojevrsnu prekretnicu. Otvorena su važna pitanja: Kako središnje banke donose odluke o monetarnoj politici? Koliko su u tome vođene tehnokratskom iluzijom o prognostičkim moćima?”

>>>ECB zabrinut, zagrijan za vraćanje kamata u pozitivni teritorij, gašenje tiskare

Više informacija i glavne zaključke Analize pročitajte u publikaciji “HUB Analize 74: Inflacija, monetarna politika i gospodarski rast u europodručju u uvjetima serije vanjskih šokova” (.pdf).

Pratite nas na Google vijestima

Comments (4)

  1. […] Fed povukao ručnu, ECB dvoji – HUB analizira | monetarna politika 07/05/2022 […]

  2. […] politike sankcijama stvorili su energetsku krizu,” rekao je. “Energetska kriza, i povećanje kamatnih stopa u Sjedinjenim Državama, zajedno su donijeli doba visoke inflacije. Sve će to donijeti eru recesije, s padom gospodarskog […]

  3. […] njihove nabave, kao i nastojanja poduzeća da se zaduže uz povoljne uvjete i time preduhitre očekivani porast troškova zaduživanja. Naime, napetost i pojačana nesigurnost na tržištima izazvane ruskom agresijom na Ukrajinu […]

  4. […] >>>Fed povukao ručnu, ECB dvoji – HUB analizira | monetarna politika […]

Comments are closed.